Česká koprová omáčka s vařeným hovězím masem
( Recept z časopisu "Apetit", str. 77, říjen 2008, česká kuchyně)
Suroviny:600 h hovězího masa z plece, žebra nebo krku1 cibule1 mrkev, 1 petržel, kousek celerusůl60 g másla80 g hladfké mouky200 ml mléka200 ml smetany ke šlehání1-2 lžičky octasvazek kopru
Příloha: kynutý nebo houskový knedlík.
Postup přípravy:V hrnci přivedem litr vody k varu s pokrájenou zeleninou a vložíme do vařící vody maso.Osolíme a vaříme pod pokličkou doměkka asi 1 hodinu. Maso musí být potopené, a proto občas přiléváme vodu.Měkké maso vyjmeme a uchováme horké.Vývar přecedíme, zeleninu vyhodíme (nebo sníme) a odměříme 500 ml.V hrnci na másle zpěníme mouku, až zesvětlá, tuto jíšku zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme.Přilijeme vývar a vaříme 10 minut. Přidáme smetanu, osolíme, podle chuti mírně přikyselíme a ještě si 2 minuty povaříme.Je-li omáčka příliš hustý zředíme ji vývarem.Opláchnutý kopr otrháme od tuhých stonků a nakrájíme najemno a vložíme těsně před dokončením do omáčky, aby jeho chuť zůstala intenzivní. Ochutnáme a případně můžeme omáčku ještě přisladit trochou cukru. Vmícháme do omáčky a vypneme sporák.Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijeme omáčkou a podáváme.
Koprová omáčka dle Nero Wolfe
Suroviny:1 šálek kyselé smetany1 lžička sekaného kopru 1 lžíce citrónové šťávy 1/2 lžičky sekané petrželkysůl
Postup přípravy:Kyselou smetanu smícháme se lžičkou sekaného kopru, lžící citrónové šťávy, polovinou lžičky sekané petrželky a osolíme.To je vše.
ZPĚT do kapitolyHOME