Jak používat pórek ?
Pórek je cibulovitá zelenina, kterou každý zná a používá. Ale i správné použití pórku má vliv na konečný výsledek pokrmu.
Záleží především na konkrétně použitých surovinách spolu s pórkem, druhu a části použitého pórku a jeho množství, které použijeme.
Druhy pórku
V Číně se vyskytuje více druhů pórku, které se liší v křehkosti, vůni a štiplavosti chuti. Podle svých charakteristik se také používají. U nás se dá sehnat pouze jeden druh, proto v některých receptech je potřeba improvizovat, třeba jarní cibulkou.
Způsoby užití pórku
Pórek je univerzální zelenina, která se v čínské kuchyni používá dosti v široké míře. Můžeme ho použít u všech metod vaření, zde je však potřeba zvážit dobu přidání pórku v závislosti na ostatních surovinách. Například smažíme-li
pórek s vajíčky, je důležité nejdříve pórek chvíli posmažit a pak přidat vajíčka; v případě, že bychom tyto dvě suroviny smažili spolu stejnou dobu, byl by pórek syrový nebo vajíčka hnědé barvy.
Pórek se i často používá ve studené kuchyni především pro svoji štiplavou chuť, vůni a pro své dezifenkční a antibakteriální vlastnosti. Množství pórku v pokrmu by se mělo řídit pravidly, že by neměl přesahovat množství hlavní suroviny a překrývat její chuť.
Způsoby zpracování pórku
Pórek lze používat jako vedlejší surovinu. V tomto případě se nejčastěji krájí na tvar odpovídající tvaru hlavní surovině nebo může být trochu menší, pokud konkrétní recept neuvádí jinak.
Pórek používaný jako koření nebo jako vedlejší surovina, se krájí na tvary podle použité metody vaření. Záleží také, zda budeme pórek po tepelném zpracování z pokrmu vybírat či nikoliv. Vyžaduje-li recept pórek odstranit, využijeme ho pouze k odstranění nežádoucích pachů nebo pro uvolnění jeho chutě, V tomto případě pórek nakrájíme na větší kusy, které později snadněji odstraníme z pokrmu. Mnohdy však pórek krájíme nadrobno a v pokrmu využijeme jeho charakteristickou vůni i chuť.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do národní kuchyně
HOME