Nakládané houby v octovém nálevu
(Eva Šafářová: "Zima se zeptá", Sešity domácího hospodaření, sv. 109, s. 25, Práce Praha, 1989, česká kuchyně)
Pro nakládání v octového nálevu - jsou zvlášť vhodné ryzce pravé; můžeme však použít všechny druhy pevných hřibovitých hub, dále žampióny, lišky, mladé klouzky, slizáky, hlívy, čirůvky smrže a václavky. Nejlepší je směs různých hub. Obecně, když plodnici houby utrhneme, začnou probíhat uvnitř látkové přeměny. Plodnice má snahu vytvořit co nejvíce vyzrálých výtrusů a zanechat po sobě potomky. Tato snaha je doprovázena totálním rozkladem plodnice, způsobeným složitými biochemickými ději za spolupůsobení specifických enzymů. Současně ji opakovaně napadají všudypřítomné mikroby (bakterie, kvasinky, plísně). Pokud tedy chceme houbu zakonzervovat, musíme těmto procesům udělat přítrž. Můžeme tak učinit: - opakovaným působením vysoké teploty, - zmrazením na nízkou teplotu po uzavření v neprodyšných obalech, - sušením na vzdušném a dobře větraném místě při cca 40°C a pak teprve dosušením při vyšší teplotě, - chemickou či biologickou konzervací tj. nejčastěji nakládáním do octa či octového nálevu, soli a různých chemických konzervačních přípravků. Do biologické konzervace patří např. mléčné kvašení.
Suroviny:
  • 1 kg předsušených hub
  • sůl
    Na octový nálev:
  • 850 ml vody
  • 300 ml octa 3%
  • 70 g cukru
  • 25 g soli


  • Postup přípravy:
  • Houby očistíme, zbavíme červivých částí a podle potřeby nakrájíme na kousky velké 2-3 cm. Menší houbičky necháme celé.
  • Připravené houby předvaříme 5 minut v osolené vodě (na 1 litr vody dáme 20 g soli).
  • Chceme-li, aby houby zbělely, přidáme 1/2 lžičky kyseliny citrónové.
  • Do připravených půllitrových sklenic dáme na dno po jednom bobkovém listu, 1/2 lžičky hořčičného semene, několik kuliček pepře a nového koření.
  • Podle obliby můžeme přidat hřebíček a proložiti je kolečky mrkve, kolečky křenu, nakrájenou cibulí, celerem na růžičky rozebraným květákem, proužky papriky aj.
  • Předvařené houby vložíme do sklenic, zalijeme sladkokyselým octovým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 25-30 minut při bodu varu vody (100°C). Houby používáme nejdříve za čtyři týdny.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]