Jamieho nakládané plněné feferonky
(
Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice" - Dny plné chuti", televizní seriál BBC, 1999)
Nákládané feferonky - jsou báječná pochoutka tehdy, když polykáme lahodné feferonky, které jsou velice příjemně pálivé a současně je zapíjíme nějakým lahodným mokem. Na fefronkách neboli chilli papričkách je hezké to, jak se od sebe liší. Všechny chutnají jinak, jinak voní a mají jiný tvar.
  • Velká přednost pokrmu spočívá v tom, že při jeho přípravě vznikne ochucený olivový olej.
  • Když do oleje přidáme trochu česneku a bobkový list získá nepopsatelně lahodnou chuť.
  • Využití takto ochuceného oleje je pak široké např. jako přídavek do salátů, na zakapávání mozzarely a dalších sýrů, do těsta na pizzu a na ochucení těstovin.
  • Suroviny pro 10 porcí:
  • 1 kg malých kulatých feferonek
  • 1 láhev panenského oleje (o který nepřijdeme)
  • 2 hrsti rokety
  • 1 hrst opláchnutých a okapaných kaparů
  • 100 g sardelek
  • 10 lžic vinného octa
  • sůl a čerstvě umletý pepř

    Postup přípravy:
  • Feferonky rozřízneme napůl a odstraníme semena, protože jejich pekelné pálení je právě v nich.
  • Lidé si myslí, že chilli je něco co strašně pálí, ale to není pravda, jsou fantastické pokud jim dáme šanci.
  • Když je zbavíme semínek, zbavíme je také poloviny palčivosti - tak ven s nimi!
  • Pak je ještě pořádně promyjeme, protože umýváním je zbavíme další palčivosti.
  • Když je omýváme, tak cítíme takové šílenství, jako by byl vzduch kolem nás plný chilli.
  • Vyklepeme všechna semínka a papričky hodíme do vody.
  • Teď je necháme okapat a vložíme do zapékací nádoby. jenom je tam volně naklademe, neboť je budeme péci v troubě.
  • Papričky ještě předtím zalijeme olivovým olejem a přidáme k nim bobkový list; nemusíme použít zrovna ten prvotřídní, jenom ho musíme dát dost, aby papričky byly zakryté.
  • Budeme je péci při 170°C po dobu 15 minut, za tuto dobu sice změknou, ale pořád udrží svůj tvar a to chceme!
  • Nechceme je upéci tak, aby z nich byly placky, protože je budeme plnit.
  • Po upečení je musíme půl hodiny nechat vychládnout pak vypadají jako šálek a tak můžeme do nich nacpat chutné maličkosti.
  • Ze zapékací nádoby slijeme olej; není to žádný agresivní olej, je docela sladký a bude skvělý pro další použití v naší kuchyni.
  • Nalijeme ho zpět do láhve a později ho budeme využívat např. na rybu, pizzu, placky, maso a podobně.
  • A teď začneme nadívat papričky a ktomu použijeme směs z ančoviček a kaparů - asi tak stejné množství od každého.
  • Jenom je spolu nasekáme na větší kousky, neděláme z nich pastu, protože nahrubo to bude vypadat víc jako doma dělané.
  • Směs doplníme octem, pepřem, solí a nacpeme ji do feferonek.
  • Teď potřebujeme sklenici s víčkem a nadité papričky tam naskládáme a mírně natlačíme.
  • Pro uskladnění je zalijeme olivovým olejem, zavíčkujem a dáme skladovat do lednice.
  • Zde vydrží pár měsíců, kde budou čekat, až je použijeme buď jako přílohu ke grilované nebo smažené rybě, případně je dáme samotné do salátu nebo jako oblohu k pití.
  • Studená sklenka čehokoliv a tahle slaná a ostrá věc, . . . no to je něco!
  • Nebo je dáme do zeleninového salátu z nahrubo nasekaných fazolek, petržele a rokety a zalijeme balsamikovým octem a dozdobíme.
  • Taková kombinace, nadívaných feferonek dohromady s čerstvou zeleninou, tak je to jedna z těch nejlepších věcí jakou jsme kdy jedli.
  • A nakonec, . . . nemusíme je ani schovávat, můžeme je dát namísu a hned sníst.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]