Thajský masový satay
(Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str.78, 1998, thajská kuchyně)
Temné noci jihovýchodní Asie jsou charakteristické a okouzlující svými ostrými záblesky, pocházejících z četných ohňů planoucí ve stáncích prodavačů satay. Satay je populární rychlé jídlo do ruky, rozšířené po celé této oblasti.
Suroviny:
Kořenící směs:
  • 2 hlavičky česneku, nakrájený
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky římského kmínu (cumin)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • špetka soli
  • 1/4 šálku (50 ml) rostlinného oleje
    Hlavní ingredience:
  • 600 g libového hovězího, kuřecího, jehněčího nebo vepřového, nakrájené na proužky
    Na ozdobení:
  • rajčata, okurka, malá šalotka bez slupky a listy hlávkového salátu

    Postup přípravy:
  • Nejdříve namočíme do vody aspoň na 2-3 hodiny silnější dřívka (zdvojené špejle).
  • Také si nachystáme všechny ingredience, abychom je měli rychle při ruce.
  • Smícháme všechny přísady určené pro kořenící směs ve středně velké nerezové nebo skleněné misce.
  • Směs přísad vmícháme do masa.
  • Maso necháme marinovat při pokojové teplotě po dobu jedné hodiny nebo je necháme v chladničce přes noc.
  • Pakl předehřejeme gril nebo rožeň a maso napíchneme na zvlhčené kolíky, položíme na rošt a grilujeme po dobu 3 - 5 minut nebo až je maso upečené.
  • Nenecháváme je však nikdy bez dozoru!
  • Satay podáváme na talíři se zeleninou, ideálně se k tomu hodí arašídová pasta nebo okurková omáčka.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]