Ochucená másla (krémy)

Bylinkové máslo Pažitkové máslo Petrželové máslo Máslo á la "Maitre D´Hôtel Francouzské máslo Česnekové máslo
Křenové máslo Sardelové máslo Lososové máslo Kořeněné máslo Rozmarýnové máslo se sýrem Moučné máslo

  • Máslo vymíchané do pěny a ochucené různými přísadami, kořením a bylinkami patří mezi máslové míšeniny neboli krémy. Používají se k rozmanitým účelům, neboť zpestřují chuť, zvyšují chutnost a vůni připravených jídel. Některé používáme ke zjemňování omáček a přípravě minutek (V. Vrabec). Hotové máslové míšeniny uchováváme v chladničce zabalené do pergamenového papíru nebo potravinářské folie či alobalu, ve tvaru válečku. Doporučuje se je skladovat nejdéle 24 hodin, aby nenastala ztráta chuti.Ze ztuhlého válečku pak krájíme vroubkovaným nožem kolečka, která klademe přímo na hotový teplý pokrm.Máslo se pozvolna rozpouští a dodává pokrmu lahodnou příchuť.
  • nahoru

    Bylinková másla (Beurre ravigote)
    (Suroviny pro 200 g produktu:)
    1. 1 lžička pažitky, 1 lžička petrželky, 1 nakrájená šalotka nebo cibule, špetka pepře, sůl, šťáva z 1 citrónu
    2. 1 lžíce bylinek (kerblík, petrželka, šťovík), lžička cibulové šťávy (nebo strouhané cibule) a 1 lžička citrónové šťávy
    3. 1 lžička pažitky, 1 lžička petrželky, 1 lžička estragonových lístků, sůl, pepř, 1/2 nastrouhané cibule
    4. 2 lžíce bylinek (kerblík, estragon, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř a špetka koření karí
    5. 2 lžíce bylinek (petrželka, pažitka), 2 žloutky natvrdo uvařené, pepř, sůl, 1/2 cibule a šťáva z citrónu
    6. 1 lžíce čerstvé nasekané routy, pepř a sůl
    7. 1 lžíce nasekaného kopru, sůl a pepř
    8. 2 lžíce bylinek (máta, estragon, yzop, šalvej, saturejka)1 lžička sójové omáčky, 1 lžička citrónové šťávy, pepř a sůl
    9. 2 lžíce bylinek (stejné množství pažitky, petrželky, kerblíku, estragonových lístků) a 1/2 lžičky nastrouhané cibule
    Postup přípravy:
  • Bylinky jemně nakrájíme, popřípadě utřeme v kameninové nebo porcelánové misce.
  • V jiné misce utřeme máslo do pěny a přidáme bylinky i cibuli a vše dobře promícháme.
  • Používáme na různé minutky (b, h, i), masa - včetně kůzlečího a jehněčího (d) a na ryby pečené na roštu (i). Dále jako pomazánky (b, e, f, g) na obložené chlebíčky (b, f, h), ozdoby studených mís (b), k vejcím natvrdo vařeným (g) a pod.
    nahoru

    Pažitkové máslo (Beurre de civette)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 1 - 4 lžíce pažitky, jemně nakrájené
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka mletého pepře a soli

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
  • Používáme na bifteky, na vařené i pečené ryby.
    nahoru

    Petrželové máslo (Beurre de persil vert)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 1 lžíce petržele, jemně nakrájené
  • 2 lžička citrónové šťávy
  • špetka mletého pepře a soli

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přimícháme vařečkou ostatní přísady.
  • Používáme na bifteky, pečené ryby,masa a ryby pečené na roštu, skopové ledvinky na rožni aj.
    nahoru

    Máslo "á la Maitre d´Hotel"
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 1 lžíce petržele, jemně nakrájené
  • 2 lžička citrónové šťávy
  • hořčice podle chuti
  • špetka mletého pepře a soli

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přimícháme vařečkou ostatní přísady.
  • Používáme na bifteky, pečené ryby,masa a ryby pečené na roštu, k vařeným vejcím aj.
    nahoru

    Francouzské máslo (Beurre Colbert)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 1 lžíce šťávy z pečeně
  • 2 lžičky jemně nasekané petrželky
  • trochu nakrájených estragonových lístků
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • mletý pepř a sůl

  • Postup přípravy:
  • V misce utřeme máslo do pěny a přimícháme ostatní suroviny.
  • Kolečka ztuhlého másla pokládáme na pečená masa.
    nahoru

    Česnekové máslo
    (Karyn Hünemann (Německo): "Home Cooking around the World", vydal Overseas Women´s Club of Bangalore, březen 1997, str. 172, 1997, Indie)
    Suroviny:
  • 250 g másla
  • 1 svazek čerstvé petrželky, jemně nasekané, pouze listy
  • 1 lžíce drceného černého pepře
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 malá skořice (odštěpek kůry skořice)
  • 1 svazek suchého oregána se solí
  • 1 lžičky soli
  • 1 hlavička česneku rozmačkaná na kaši

  • Varianta
  • 100 g másla
  • 4 stroužky česneku utřeného se solí
  • 1 lžička pažitky

  • Postup přípravy:
  • Smícháme všechny ingredience až do krémové konzitence.
  • Zabalíme do celofánu a vytvoříme s váleček.
  • Používáme na bifteky, masa na roštu, pečené jehně, kůzle, na chlebíčky aj.
    nahoru

    Křenové máslo (Beurre de raifort)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 20 g nebo 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2 lžičky jemně nasekané petrželky
  • sůl,pepř

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přidáme nastrouhaný křen, dobře promícháme a postavíme na půl hodiny do chladu.
  • Pak máslo prolisujeme sítem a upravíme do válečku a dáme zabalené vychladit.
  • Používáme na teplé vařené, pečené a smažené ryby,pečená a uzená masa, k vařeným vejcím.

    nahoru

    Sardelové máslo (Beurre d´anchois)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 30 g sardelové pasty nebo 1 lžíce
  • 2 kapky woscesterové omáčky
  • citrónová šťáva dle chuti

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přidáme sardelovou pastu, worcester a několik kapek citrónové šťávy.
  • Pak máslo upravíme do válečku a dáme zabalené vychladit.
  • Používáme k přípravě řízků pečených na sardeli, k pečeným rybám a ke zjemnění sardelové omáčky, k vařenému jazyku, vařenému hovězímu, k vejcím.
  • Kolečka ztuhlého másla pokládáme na pečená masa.
    nahoru

    Lososové máslo (Beurre de saumon fumé)
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 50 g uzeného lososa (nebo pastu z uzeného lososa)
  • špetka bílého nebo cayenského pepře
  • citrónová šťáva dle chuti

  • Postup přípravy:
  • V misce utřeme máslo do pěny, přidáme prolisovaného lososa, pepř a několik kapek citrónové šťávy podle chuti a dobře promícháme.
  • Používáme k přípravě speciálních teplých pokrmů (např. řízek na lososovém másle) a ke zjemnění rybích omáček.
    nahoru

    Kořeněné máslo
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 1 malá cibulka, nasekaná
  • sůl a pepř
  • na špičku nože muškátového oříšku

  • Postup přípravy:
  • V misce utřeme máslo do pěny a zamícháme zbývající ingredience, dobře promícháme.
  • Používáme k pečenému kuřeti, jako pomazánku na chlebíčky obložené drůbežím masem.
    nahoru

    Rozmarýnové máslo se sýrem
    Suroviny:
  • 100 g másla
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu nebo čedaru a pod.
  • 1 lžička rozsekaného čertvého rozmarýnu
  • pepř a sůl

  • Postup přípravy:
  • V misce utřeme máslo do pěny, přidáme sýr a rozmarýnem a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme.
  • Používáme na vařené těstoviny, pečené vepřové maso i jako pomazánku.


    Moučné máslo (Beurre manié)
    Suroviny:
  • 75 g másla
  • 50 g mouky

  • Postup přípravy:
  • Do utřeného másla přimícháme prosátou mouku a ze směsi vytvoříme drobné kuličky.
  • Používáme k rychlému zahuštění (vázání) řídkých omáček a šťáv z pečení.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]