Metoda stanovení vlhkosti másla na horké plotně

Potřeby
  • miska vyrobená z alobalu
  • kleštičky a hadřík
  • váhy
    Postup stanovení:
    Navážíme přesně 10 gramů másla na misku vyrobenou z alobalu. Položíme na horkou plotnu a zahříváme a miskou mírně pohybujeme pomocí kleštiček. Dokud není vlhkost odstraněna tj. odchází vlhkost v podobě viditelných bublin. Pak ochladíme misku ve studené vodě a usušíme hadříkem. Přesně zvážíme misku a kvalitu másla vyhodnotíme následujícím výpočtem.
    Výsledky:
    Kvalitu připraveného másla vyjádříme obsahem vlhkosti, barvou, texturou, vůní atd. což si pro každou várku poznamenáme. Výsledky obsahu vody V vyjádříme jako ztrátu hmotnosti v procentech vztaženou na původní navážku (hmotnost) N másla.
    Výpočet:
    Hmotnost (navážka) másla v gramech: N = (b - a);
    b - je hmotnost misky s máslem v g,
    a - je hmotnost samotné misky v g
    Hmotnost másla po odpaření M = (c - a);
    c - je hmotnost misky s máslem po odpaření v g,
    a - je hmotnost samotné misky v g
    . Obsah vody v másle:

    V = M.100 / N = (c - a). 100 / (b - a)


    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]