Uherský fazolový hrnec
(Lea Filipová aj.:"Luštěniny", str. 21, edice "Lotos", MONA Praha, 1989, maďarská kuchyně)

Suroviny pro 6-8 osob:
  • 200 g fazolí, předem namočené
  • 100 g slaniny, na malé kostičky
  • 2 cibule, na kolečka
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 1,5 litru vývaru z masa (např. z masoxu Knorr)
  • 4 rajčata, oloupaná po spaření, pokrájená
  • 2 stroužky česneku, utřené se solí
  • petrželka
  • 200 g klobásy
  • sůl

  • Příloha:nakrájená osmahnutá klobása, chléb

    Postup přípravy:
  • Přebrané, propláchnuté a namočené fazole uvaříme téměř doměkka, a pak teprve osolíme.
  • V hrnci na části slaniny osmahneme kolečka cibule, zasypeme paprikou a hned přidáme překrájené zelí i s nálevem.
  • Zalijeme vývarem z masa (masoxu) a vaříme dokud není zelí téměř měkké.
  • Rajčata i s povařenými fazolemi přidáme do hrnce k zelí a ještě krátce spolu vaříme.
  • Ochutíme česnekem se solí, jemně nakrájenou petrželkou a na zbylé slanině osmahnutými kolečky klobásy.
  • Pokrm má charakter vydatné polévky; podáváme s chlebem.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]