Uherský fazolový hrnec
(Lea Filipová aj.:"Luštěniny", str. 21, edice "Lotos", MONA Praha, 1989, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 6-8 osob:
200 g fazolí, předem namočené100 g slaniny, na malé kostičky2 cibule, na kolečka2 lžíce mleté sladké papriky1/2 lžičky mleté pálivé papriky400 g kysaného zelí1,5 litru vývaru z masa (např. z masoxu Knorr)4 rajčata, oloupaná po spaření, pokrájená2 stroužky česneku, utřené se solípetrželka200 g klobásysůl
Příloha:nakrájená osmahnutá klobása, chléb
Postup přípravy:Přebrané, propláchnuté a namočené fazole uvaříme téměř doměkka, a pak teprve osolíme.V hrnci na části slaniny osmahneme kolečka cibule, zasypeme paprikou a hned přidáme překrájené zelí i s nálevem. Zalijeme vývarem z masa (masoxu) a vaříme dokud není zelí téměř měkké.Rajčata i s povařenými fazolemi přidáme do hrnce k zelí a ještě krátce spolu vaříme. Ochutíme česnekem se solí, jemně nakrájenou petrželkou a na zbylé slanině osmahnutými kolečky klobásy. Pokrm má charakter vydatné polévky; podáváme s chlebem.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME