Čočka na indický způsob
(Ze stránky Koření od Antonína, indická kuchyně, 2000)

Suroviny:
  • 470 g čočky
  • 3 střední cibule
  • olej na smažení cibulky
  • směs koření "Garam másala" od Antonína
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • sůl
  • 3-5 lžíc octa
  • 3-4 lžíce krystalového cukru
    Na jíšku:
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky

  • Příloha: vajíčko nebo uzenina - uzené maso apod.

    Postup přípravy:
  • Čočku namočíme přes noc do 1,3 litry studené vody.
  • Na oleji zpěníme nadrobno nakrájené cibule, přidáme směs koření "Garam másala" a za stálého míchání smažíme, dokud cibulka nezezlátne.
  • Přidáme namočenou čočku (i s vodou), vmícháme strouhaný kokos a osolíme.
  • Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme čočku do změknutí (asi 15 - 20 minut).
  • Mezitím usmažíme světlejší jíšku z oleje a hladké mouky.
  • Když je čočka měkká, dochutíme octem a krystalovým cukrem, zahustíme jíškou a dle chuti dosolíme.
  • Jindy jako obměnu můžeme místo octa přidat kysanou smetanu (asi dvojnásobné množství octa) a případně dochutíme lžící ostřejšího kečupu.
  • Podáváme jako samostatný pokrm s vajíčkem nebo jako přílohu k uzenině či masu.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]