Domácí rýžová vína - saké
Rýžové víno - Rejžák s vanilkou - Rýžové víno s kmínem - Domácí saké
Rýžové víno
(Recept od Ladě Rosíka, inženýra z Kralup, 1968)
Suroviny:
1/2 kg oprané rýže1,3 kg cukru svařeného s 3,5 litru vody1 sáček rozinek1 pokrájený citrón30 g kvasnic nebo lze použít kvasinky "Vinka" včetně živné soliKoření: : hřebíček, nové koření, celý pepř (2 - 3 zrnka)
Postup přípravy:Cukerný roztok s rýží a kořením necháme po přídavku kvasnic po dobu 3 týdnů v lahvi s kvasným uzávěrem. Potom kapalinu stočíme, ponecháme dva týdny stát a teprve stáčíme víno do zásobních lahví.
nahoru
Rejžák - rýžové víno s vanilkou
(Recept od přítele Milana Sufčáka z Prahy)
Suroviny:0,5 - 0,75 kg oprané rýže1,25 kg cukru krystal (třeba i víc)3 litry převařené, ale vychladlé vody1/2 balíčku vanilkového cukru1 pokrájený citrón30 g droždí, sušeného droždí nebo kvasinky "Vinka" - Sherry, (či jiné)
Postup přípravy:Všechny suroviny nasadíme do 5 litrové okurkové láhve, zavážeme. Víko propícháme nebo lépe, když je opatříme kvasnou zátkou. Necháme šest týdnů stát v teple, aby to pěkně prokvasilo. Pak stáčíme čiré víno, které jde do hlavy, rmut a kalné jde do kalhot!.
nahoru
Rýžové víno s kmínem
(Recept od paní Vojtěchovské z Kralup nad Vltavou)
Suroviny:
1/2 kg oprané rýže4 l vody1,5 lépe 1,2 kg cukru1 lžíce kmínu1/2 citrónu30 g droždí, místo kvasnic je lépe použít kvasinky včetně živné soli.
Postup přípravy:Všechny suroviny nasadíme do okurkové láhve, zavážeme a propícháme, nebo ji opatřime kvasnou zátkou. Necháme šest týdnů stát v teple kvasit apak stáčíme čiré víno do lahví.
Poznámka:
Víno bylo čiré, poněkud méně sladké, ale s poměrně výraznou chutí po kmínu a silnějším bukétem kvasnic.
nahoru
Domácí saké
(Alena Nouzová aj. "Variace na kuchyně Orientu", str. 15, Avicenum 1983)
Suroviny:
0,5 kg dobře oprané rýže1,5 kg cukru3,5 litry převařené, ale vychladlé vody2 špetky tymiánu, zázvoru, pelyňku, a muškátového květu1 celý muškátový oříšek1 citrón80 g droždí
Postup přípravy:
Propranou rýži dáme do čisté horkou vodou vymyté pětilitrové láhve. Vodu svaříme s cukrem, necháme ji vychladnout a pak jí přelijeme rýži. Přidáme koření, citrón nakrájený i s kůrou a kvásek z droždí. Necháme 6 týdnů kvasit pod kvasnou zátkou a pak jkeště jeden týden uležet. Stáhneme čirou kapalinu a můžeme ji používat do asijských pokrmů i jinak.
Poznámka:
Toto víno se velmi podobá originálnímu saké. Neměl jsem po ruce pelyněk, tak jsem ho vynechal.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME