Domácí rýžová vína - saké
Rýžové víno - Rejžák s vanilkou - Rýžové víno s kmínem - Domácí saké

Rýžové víno
(Recept od Ladě Rosíka, inženýra z Kralup, 1968)
Suroviny:
  • 1/2 kg oprané rýže
  • 1,3 kg cukru svařeného s 3,5 litru vody
  • 1 sáček rozinek
  • 1 pokrájený citrón
  • 30 g kvasnic nebo lze použít kvasinky "Vinka" včetně živné soli
  • Koření: : hřebíček, nové koření, celý pepř (2 - 3 zrnka)
    Postup přípravy:
  • Cukerný roztok s rýží a kořením necháme po přídavku kvasnic po dobu 3 týdnů v lahvi s kvasným uzávěrem.
  • Potom kapalinu stočíme, ponecháme dva týdny stát a teprve stáčíme víno do zásobních lahví.
    nahoru

    Rejžák - rýžové víno s vanilkou
    (Recept od přítele Milana Sufčáka z Prahy)
    Suroviny:
  • 0,5 - 0,75 kg oprané rýže
  • 1,25 kg cukru krystal (třeba i víc)
  • 3 litry převařené, ale vychladlé vody
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 1 pokrájený citrón
  • 30 g droždí, sušeného droždí nebo kvasinky "Vinka" - Sherry, (či jiné)

  • Postup přípravy:
  • Všechny suroviny nasadíme do 5 litrové okurkové láhve, zavážeme.
  • Víko propícháme nebo lépe, když je opatříme kvasnou zátkou.
  • Necháme šest týdnů stát v teple, aby to pěkně prokvasilo.
  • Pak stáčíme čiré víno, které jde do hlavy, rmut a kalné jde do kalhot!.
    nahoru

    Rýžové víno s kmínem
    (Recept od paní Vojtěchovské z Kralup nad Vltavou)
    Suroviny:
  • 1/2 kg oprané rýže
  • 4 l vody
  • 1,5 lépe 1,2 kg cukru
  • 1 lžíce kmínu
  • 1/2 citrónu
  • 30 g droždí, místo kvasnic je lépe použít kvasinky včetně živné soli.
    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny nasadíme do okurkové láhve, zavážeme a propícháme, nebo ji opatřime kvasnou zátkou.
  • Necháme šest týdnů stát v teple kvasit apak stáčíme čiré víno do lahví.
    Poznámka:
    Víno bylo čiré, poněkud méně sladké, ale s poměrně výraznou chutí po kmínu a silnějším bukétem kvasnic.

    nahoru

    Domácí saké
    (Alena Nouzová aj. "Variace na kuchyně Orientu", str. 15, Avicenum 1983)
    Suroviny:
  • 0,5 kg dobře oprané rýže
  • 1,5 kg cukru
  • 3,5 litry převařené, ale vychladlé vody
  • 2 špetky tymiánu, zázvoru, pelyňku, a muškátového květu
  • 1 celý muškátový oříšek
  • 1 citrón
  • 80 g droždí
    Postup přípravy:
  • Propranou rýži dáme do čisté horkou vodou vymyté pětilitrové láhve.
  • Vodu svaříme s cukrem, necháme ji vychladnout a pak jí přelijeme rýži.
  • Přidáme koření, citrón nakrájený i s kůrou a kvásek z droždí. Necháme 6 týdnů kvasit pod kvasnou zátkou a pak jkeště jeden týden uležet.
  • Stáhneme čirou kapalinu a můžeme ji používat do asijských pokrmů i jinak.
    Poznámka:
    Toto víno se velmi podobá originálnímu saké. Neměl jsem po ruce pelyněk, tak jsem ho vynechal.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]