Adobo - tradiční kuře z Filipín - (varianta I.)
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, filipínská kuchyně)
Kuře adobo - je tradičním a obecně oblíbenýmí jídlem na Filipínách. Jeho příprava je velmi jednoduchá a při jeho přípravě dušením nejsme příliš zaměstnáni. Recept obsahuje suroviny, které jsou u nás dnes téměř všude snadno dostupné. Z kuřecího masa dáváme přednost zadním a předním stehýnkám nebo i křídlům, můžem přidat prsíčka. Porce zásadně nevykosťujeme neboť jen tak zajistíme příjemnou vlhkost soust a tvarovou stálost porcí. Vlastní příprava spočívá v marinování kuřecích nevykostěných porcí s jejich následným dušením na mírném ohni. Ke konci procesu je zbývající kapalina částečně redukována. Vlastní příprava pokrmu trvá asi 50 minut a pokrm je tradičně podáván s rýží a zdoben zelenými lístky koriandru (petrželky). Když v roce 1521 Ferdinand Magellan (1480-1521) - portugalský mořeplavec ve španělských službách, dosáhl ostrov Samar, neváhal prohlásit celé souostroví za španělskou državu. O čtyřicetčtyři let později španělský král Filip II. (1527-1598) zde ustanovil koloniální vládu, která trvala téměř tři století. Ve španělsko-americké válce převzaly kontrolu nad Filipínami Spojené státy stvrzenou úmluvou v Paříži v roce 1898. Koncem druhé světové války se Filipíny osamostatnily. Proto ve znamenité filipínské kuchyni se snoubí španělský, americko-hispánský i asijský styl přípravy pokrmů. Je také logické, že v latinskoamerických zemích najdeme téměř identické recepty. kromě toho, že zde jsou používány ještě další suroviny, jako je např. červené víno či pálivé omáčky. Tyto suroviny v tradičních filipínských receptech nenacházíme.
Adobo-filipínské kuřeSuroviny pro 4 porce:
  • 1 kuře, naporcované
  • 500 ml kuřecího vývaru
    Na marinádu:
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, nadrobno
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 5 stroužků česneku, nasekané najemno
  • 3 bobkové listy
  • čerstvě mletý černý pepř a sůl dle chuti
    Příloha: rýže

    Postup přípravy:
    Příprava kuřete
  • Kuře nakrájíme na porce; tj. odřízneme zadní i přední stehna a oddělíme v kloubech.
  • Dále odřízneme oba prsní svaly od žeberních kostí, zee zbytku, tj. kostry kuřete, můžeme uvařit vývar.
    Příprava marinády a marinování:
  • V hluboké misce smícháme všechny suroviny (olej, cibuli, ocet, sójovou omáčku, mletý černý pepř, hnědý cukr, česnek, bobkový list, sůl k dochucení) a dobře vše promícháme.
  • Do této marinády vložíme připravené kuřecí porce a promícháme tak, aby každá porce byla namočena a vystavena jejímu působení.
  • Nádobu zakryjeme pokličkou/fólii a maso necháme marinovat 1-3 hodiny v lednici.
  • (Pozn. DDK: Je nutno dbát, aby každá porce byla marinádou zcela navlhčena, proto s obsahem občas zamícháme, působením marinády bude mít maso mnohem výraznější a delikátnější chuť.)
    Příprava vlastního pokrmu - dušen kuřete:
  • Maso i s marinádou přemístíme do hrnce, přidáme kuřecí vývar a postavíme na silný plamen.
  • Kapalinu uvedeme do varu a pak plamen zmírníme tak, aby kapalina jen zvolna probublávala, zakryjeme hrnec pokličkou a dusíme asi 30 minut.
  • Pak poklici sejmeme a vydušenou kapalinu na mírném ohni asi během 15 minut zredukujeme, až kuřecí kousky nabudou nahnědlou barvu.
  • Podáváme s vařenou rýží.

    Instrukční VIDEO:
  • Jak připravit tradiční filipínské "adobo" - instruktážní video ze stránky videojugBETA
    nahoru

    Kuřecí nebo vepřové "adobo" - (varianta II.)
    ("Home Cooking" from Around The World, Oveseas Women´s Club of Banglador, str. 217, 1997, Original Filipino Recipe of Maduri Genomal, filipínská kuchyně)
    Suroviny:
  • 500 g kuřecího nebo vepřového masa nakrájeného na větší kostky
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 ks středně velké cibule, nakrájené
  • 5 lžic tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce vinného octa
  • 5 lžic oleje
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 šálky vařící vody
    Příloha: rýže

    Postup přípravy:
    Na pánvi wok osmahneme na horkém oleji česnek a cibuli dohněda. Přidáme maso, mícháme asi minutu a pak přikryjeme poklicí a dusíme. Po chvíli přidáme sójovou omáčku a vinný ocet zamícháme a opět pod pokličkou dusíme dvě minuty. Přidáme horkou vodu, zvolna vaříme, konečně za míchání omáčku mírně zahustíme. Je-li třeba, dochutíme sójovou omáčkou a bezprostředně podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]