Citrónová omáčka s koprem a mátou: Nad mírným plamenem uděláme světlou jíšku z mouky a másla. Rozmícháme si pár vajec a ty přijdou do teplé citrónové omáčky s trochou kopru a máty. Po přidání vejce intenzivně v šleháme a nesmíme přestat. Pak tuto úžasnou, citrónovou, koprovou a mátovou omáčkou zalijeme naši rybu, která se mezitím upekla. |
Papriky již nasály chuť soli a česneku z oleje, který zůstal na pánvi po cibuli. Osmažené papriky přidáme všechno do hrnce k cibuli. Lilky osmahneme na obou stranách a přidáme je do hrnce k paprikám s česnekem a cibuli. Všechno ochutíme trochou tymiánu majoránky a čerstvé petrželky. Stejně ještě připravíme cukety a přidáme do hrnce ke směsi zeleniny. |
Mezitím si uvaříme ve vodě těstovinovou rýži. Špenát smícháme s uvařenými rýžovými těstovinami, přidáme trochu rajčatové šťávy a přidáme ohřáté rozinky - sultánky a trochu opražené oříšky. Vše vložíme do těstovin se špenátem. |
Pro jemné lilkové pyré vezmeme pár lilků propícháme jim slupku a opéčeme v suché rozpálené troubě dokud se lilky téměř nezbortí. Když jsou chladné rozřízneme je a vyjmeme dužinu a rozmělníme na pyré, které promícháme s trochou citrónové šťávy, aby nám zůstalo co nejsvětlejší. K tomu přidáme trochu mléka a pak ještě smetanu. Pyré musí být kvalitní. Pak přidáme trochu tvrdého sýra a k zahuštění místo mouky klidně použijeme instantní brambory. V syrové formě jsou brambory téměř bez chuti, ale krásně zahušťují a tím dosáhneme velmi pěkné konzistence pokrmu. Není to nic nepoctivého, je to chytré. Takže doporučujeme trošku práškových brambor. Mezitím se nám jehně téměř uvařilo a tak spolu podáváme. |