Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomiane: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

GASTRONOMIE PŘI CAMPINGU

Mnoho francouzských čtenářů se mně již ptalo, který restaurant je nejlepší Poitiers, v okolí Bordeaux, nebo v Dijonu, nebo v okolí měst, do nichž jsem ještě nevkročil. Abych Vám pravdu řekl, cestuji opravdu jenom proto, abych cestoval, nejím nikdy v restauracích, nýbrž si připravuji jídla v příkopu u cesty jako kočovníci.
Když mně začne kručet v žaludku a když se členové mé rodiny začínají vyptávat, kdy se jako bude obědvat, zastavím se v nejbližší vesnici a tam vždy nakoupím, čeho je třeba k dobrému obědu. A pak jedu o kousek dál a usadím se s celou rodinou v lese. A když tam není les, tož pod nejbližším strom.
Francie je země plná dobrot, takže vždy v kterékoliv vesnici něco dobrého najdeme. Nakoupím tedy co se dá: maso, čerstvou uzeninu, jelítko, ledvinky, máslo, sýr, vejce, ovoce, případně i konzervu se zeleným hráškem. litr místního dobrého vína a 2 litry cidru. V termosce si z domu přivezu teplou kávu. Kávu vypiji po jídle, které je málokdy střídmé.
Kuchyňské náčiní? Stačí železná pánev, talíře, a příbor z hliníku. Hlavní podmínkou úspěchu je to, že nezapomenu když kupuji u pekaře chleba, koupit si od něho také dřevěné uhlí.
Když přijdu na místo, které jsem si vybral za jídelnu, vybalím své poklady, nasbírám chrastí, zapálím je novinami a když dřevo pěkně rozhoří, nakladu na ně drobné kousky dřevěného uhlí. Když se rozžhaví, přidám k nim další a tak si vytvořím pěkné ohniště. To je pro celý oběd to nejdůležitější. A nyní několik jídel, která si obyčejně při campingu děláme.

Pečené kotlety
U řezníka koupíme tolik kotlet kolik je výletníků. Tyto kotlety prostě hodíme na rozžhavené uhlí. Když uhlí hasne, oživíme oheň máváním novin. Uhlí je zase pěkně červené a kotlety hnědnou. Opékají se 2 minuty po jedné straně a 3 minuty po druhé. Po 5 minutách je napíchneme na vidličku a posypeme jemnou solí. Věřte tak dobré kotlety byste ve městě nedostali.

Skopové na jehle
Koupíme opět tolik skopových kotlet, kolik je výletníků. Kotlety dáme rozkrájet na 4 kousky. Pak koupíme 125 g slaniny a dáme ji rozkrájet na kousky velké jako kostky domina. Pak nasbíráme několik zelených větviček a na každou z nich napíchneme 4 kousky skopového a mezi každý kousek skopového vložíme kus slaniny. Takto navléknuté kousky masa hodíme do rozžhaveného uhlí a necháme je opékat jako kotlety. Vyjmeme je z ohně. osolíme je, opepříme a pokropíme několika kapkami citrónové šťávy.

Vejce a cveky
U uzenáře koupíme malé klobásky nebo cveky. Pak jsme koupíme čerstvé vejce. Na každou stranu ohniště položíme dva velké ploché kameny tak, aby se na nich udržela pánev v rovnováze a aby se při tom nedotýkala uhlí. Do pánve hodíme kousek másla. To se rozpustí. Do rozpuštěného másla hodíme nakrájenou uzeninu. Uzenina se oškvaří a při tom z ní unikne hojně tuku. Kousky cveků pak obrátíme. aby se opekly po obou stranách a necháme je v pánvi celkem 10 minut. Po 10 minutách je naklademe na okraj pánve a do jejího středu rozbijeme 8 čerstvých vajec tak, aby vytvořila pěkná volská oka. Za 2 minuty jsou vajíčka hotová. Osolíme a neseme na trávu, . . .málem jsem už řekl na stůl.

Zelený hrášek s máslem
Do téže pánve, v níž se pekla uzenina a vejce vsypeme obsah konservy se zeleným hráškem. Přidáme másla a soli a po chvilce podáváme. Po zeleném hrášku sníme ještě kousek sýra, pak trochu ovoce a vrcholem je černá káva.

nahoru
ZPĚT do "Radio Cuisin"
HOME

[CNW:Counter]