Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

DOBA TŘEŠNÍ

Třešně jsou ovoce plné veselí, plné jara. Přicházejí na svět zároveň s obnovou života. Třešně v květu nám připadají jako pokryty kapkami krve. Dnes se naučíme připravovat dvě rozdílná jídla z třešní. Jedno jídlo je francouzské. Druhé je české.

Clafoutis
Je to jídlo, které se připravuje ve střední Francii, jsou to třešně ponořené do zvláštního druhu hustého krému. Tato směs se pak vaří v kameninové míse. K přípravě potřebujeme:

  • 750 g třešní
  • 3 vajíčka
  • 60 g mouky
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g smetany
  • 2 1/2 sklenice mléka
  • 2 špetky soli
  • 1 sklenka kirche - třešňového likéru

    Třešně zbavíme stopek, ale pecky nevyjmeme. Třešně nasypeme do velké kameninové mísy. Pak v misce rozšleháme vejce s práškovým cukrem. Směs bělá, slabě pění; pak přidáme mouku a sůl. Prošleháme metličkou. Pak dojde na smetanu a kirsch. Obojí nalijeme do směsi a pilně mícháme. Potom po troškách přilijeme mléka. Mícháme. Když se nám vytvoří řídký krém, nalijeme jej na třešně. Pak vložíme mísu do horké trouby. Po půl hodině těsto zhoustne. V té chvíli roztopíme troubu ještě víc. Povrch se začíná barvit do světlehněda. Píchneme nožem do těsta. Ostří nože je suché, těsto se na něj nepřichytlo. Clafoutis je hotovo. Vyjmeme místu z trouby a necháme vystydnout a podáváme je na konci oběda tak, jak je, ještě lépe k svačině. Ale nejezte hltavě! Nezapomínejte, že jsem nechali v třešních pecky.

    Třešňové knedlíky
    Třešňové knedlíky je jídlo, které jsoun ve Francii málo známé. Jsou to vlastně třešně obalené těstem, jedí se vřelé, uvařené ve vodě a posypané cukrem a žemlí nebo polité smetanou. Koupíme 500 g třešní a zbavíme je pecek. Teď připravíme těsto. V míse promícháme 2 vejce se sklenicí vody. Přidáme 300 g mouky, terochu soli, kypřící prášek. Těsto zpracujeme rukama, až se vytvoří mírně lepkavá koule. Tu položíme na pomoučený vál. Oběma rukama ji hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na prsty. Necháme ho čtvrt hodiny odpočinout.
    Vál dobře očistíme a seškrábneme nožem zbytka těsta. Znovu ho posypeme moukou, polovičku těsta položíme na vál a rozválíme ho na placku silnou 2 milimetry. Z této placka naděláme knedlíky. Těsterm obalíme vždy asi tři až čtyři třešně. Postupně proměníme všechno těsto v maličké knedlíky. Je jich kolem třiceti.
    V hrnci se zatím vaří 2 litry slané vody. Hodíme do ní knedlíky a necháme je vařit asi pět minut. Pak je vyjmeme sběračkou a necháme odkapat.
    Podáváíme je v teplé míse. Každý si vezme 6 až 8 knedlíků, posype je cukrem a podle chuti buď polije smetanou, nebo je posype žemlí a polije máslem. V Čechách se tyto knedlíky jedí i s tvarohem. Tyto třešňové knedlíky podáváme na konci lehkého jídla.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]