Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

VEGETARIÁNSKÁ KUCHYNĚ

Už opravdu nemohu. Musil jsem přijat pozvání na tři štědrovečerní večeře. Při první jsem si vzal,ode všeho jen na košt, při druhém jsem se najedl a při třetí mně již nebylo dobře.Proto dnes vám při nejlepší vůli nemohu vyprávět o složité kuchyni, ba ani o kuchyni pro-sté. Mám totiž v úmyslu stát se na nějaký ten den vegetariánem a jíst zeleninu uvařenou ve vodě a syrové ovoce. A tak se mně zdá, že i mnozí z mých čtenářů mívají po Štědrém večeru podobná předsevzetí. Všichni chtějí toho chtějí sníst právě tolik o týden později, tj. na Silvestra. Všichni jsou proto trýzněni podobnými výčitkami svědomí, jaké dnes já pociťuji. Ale mít výčitky svědomí to nestačí; je nutno se kát. A pokání labužníků je přinejmenším vegetariánská dieta, ne-li půst úplný.
Zrovna vás vidím, jak jste protáhli obličej. Všichni se už vidíte, jak padáte do mdlob vysílením, Něco na tom je, máme li na mysli běžnou kuchyni. Protože v běžné francouzské kuchyni skoro vždy zelenina doprovází maso. Málokdy se podává mrkev, brukev nebo červená řepa samostatně. Mrkev je nutným doprovodem vařeného hovězího a brukev zdůrazňuje chuť kachny. A pokud jde o červenou řepu, ta v běžné francouzské kuchyni vklouzne mezi lupeny hlávkového salátu.
A tak je to se všemi zeleninami. Smažené brambory obklopují bifstek, bramborovou kaši jíme s jelítkem a šťovík se jí s pečeným telecím.
Jakmile někomu poradíme, aby jedl nudle a špenát, je zoufalý. Jeho okolí nerado vidí tuto novou komplikaci v životě domácnosti. Takový nešťastník sedí na konci stolu a dostane jediné jídlo, makarony se zelenou fazolí, zatím co ostatní rodina si pochutnává na třech jídlech, z nichž se skládá rodinný oběd.
Nešťastníkovi se zdá, že se stal vyvrhelem. Znervosní na proklíná dietu a lékaře do horoucích pekel. Má pravdu. Protože takto chápaná vegetariánská strava nemá smysl. Jídlo má vždy, jakmile se objeví na stole okouzlit zrak ještě dříve, než okouzlí chuť. Proto se maso přizdobuje pestrým doprovodem zeleniny. Proto máme tolik radostných pocitů, když se díváme na obsah mísy.
Proč tedy chceme-li jíst vegetariánsky, si nepočínáme stejně, proč nepřipravujeme jídla také obložená různou zeleninou? Mísa brambor není na pohled rozkošně vábná. Ale hned je na ni milo se podívat, jakmile ji přizdobíme několika lupeny hlávkového salátu. V tom vězí problém zrakové a chuťové harmonie. A takových vegetariánských harmonií se dá vytvořit velké množství. Proto vám teď poradím několik takových jídel, která budou po včerejších husích játrech a drůbeži znamenitým odpočinkem. Dík těmto jídlům půjdete k silvestrovské večeři s lehkým srdcem a v dobré formě vstříc:
  • Smažené brambory hojně ozdobené řeřichou.
  • Rajská jablíčka na smetaně s bramborovou kaší.
  • Hrubě posekaný špenát, oblitý rajskou omáčkou.
  • Rýže po kreolském způsobu, se šťovíkem připraveným jako špenát.
  • Pilaff se žampiony.
  • Smažený hlávkový salát, ozdobený rozsekanou červenou řepou.
  • Nudle se špenátem.
  • Vařená mrkev s hlávkovým salátem.
  • Smažená brukev s opékaným chlebem
  • Hříbky s holandskou omáčkou.
    Vidíte kolik jich je a kolik se jich dá při trošce představivosti ještě vymyslit! Ano, namítnete, ale jak z nich udělat celou večeři. I to jde a dokonce velmi snadno. Podívejte se, řeknu vám, co budu mít zítra k večeři. Tato večeře nebude levná - už proto jsem pozval několik přátel, abychom toto vegetariánské pokání oslavili pohromadě:
  • Zeleninová polévka s rýží
  • Dušené hříbky s řeřichou
  • Ananas se šlehačkou
  • Ovoce
    A jaký nápoj? Obyčejnou chladnou vodu z vodovodu. Není takové pokání docela příjemné? A za pět dní budeme se moci na Silvestra dopustit nového labužnického hříchu.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]