Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

O LEVNÉM HOVĚZÍ

Každý člověk nemůže jíst stále hovězí filet. Řezníci prodávají také levné hovězí (přední). A s tímto masem, rozkrájeným na kousky, se dají připravit velmi chutná jídla, která jsou nad to také levná.

Hovězí po burgunském způsobu - Boeuf bourguignon
  • 750 g hovězího masa
  • 250 g cibule
  • 500 ml červeného vína
  • 60 g másla
  • 100 g slaniny
  • 100 g kůžky ze slaniny
  • 1 lžička mouky
  • sůl, pepř, tymián, bobkové listí

    Kostky masa opečeme na másle se slaninou. Přidáme cibuli, rozkrájenou na malé kousky a počkáme až se zabarví dozlatova. Osolíme, opepříme, přilijeme červené víno, koření kůže ze slaniny, rozkrájené na drobné kousíčky. Hrnec přikryjeme a necháme na mírném ohni po tři hodiny. Pak zkusíme zda je maso uvařeno. V míse promícháme máslo s moukou. Přidáme po kouscích do omáčky a stále mícháme. Zahustíme tak omáčku. Ochutnáme, a už teď je to velmi dobré. Ale počkejte uděláme ještě něco, co nebylo v programu. Přilijeme malou skleničku koňaku a ještě pět minut zahříváme. Ochutnáme, teď je to báječné. Takové jídlo si zaslouží láhev burgunského.

    Hovězí podle španělského způsobu
  • 750 g hovězího (z krku)
  • 250 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g protlaku z rajských jablíček
  • 2 velké zelené papriky

    Do vřelého oleje v hrnci dáme opéci maso rozkrájené na nevelké kousky. Až se opeče přidáme cibuli a počkáme až se zbarví dozlatova. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu vody, ale jen tak aby maso bylo ve vodě. Přidáme protlak (musí být hustý) Rozmícháme jej. Přidáme česnek a zelenou papriku na kousky rozkrájenou. Hrnec přikryjeme a vaříme plné tři hodiny. Ochutnáme . . . je to velmi dobré.

    Hovězí na smetaně
    Toto jídlo stojí velmi málo; přes to je to malý kuchařský zázrak. Nejdříve marinujeme 750 g hovězího masa (z předplecníku), rozkrájené na malé kousky v této směsi:
  • 3 sklenice vody
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 250 g nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián, bobkové listí, mletý pepř, sůl

    V tomto láku necháme maso po 48 hodin. V litinovém hrnci rozpustíme hrudku másla a 100 g nadrobno nakrájené slaniny. Pak vyjmeme maso z marinády, otřeme ubrousek a dáme do hrnce. maso se opéká, přidáme cibuli z marinády; kousky cibule se barví velmi pomalu, protože jsou vlhké. Mezitím vaříme lák s česnekem a s kořením tak dlouho, až se ho skoro polovina vypaří. Tuto vřelou tekutinu nalijeme na maso. Hrnec přikryjeme a vaříme tři hodiny. Přilijeme trochu vody, jestliže jí vypařováním příliš ubylo. V hluboké míse vidličkou promíchám 125 gramů smetany s kávovou lžičkou mouky. Směs přilijeme do hrnce. Rozmícháme, a po desíti vteřinách varu podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]