Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

A JEŠTĚ O TRESCE

Nízká cena tresky, jejíž velká výživná hodnota a celkem snadná příprava mne nutí k tomu, abych doplnil recepty krásné Španělky ještě čtyřmi jinými.

Brandade de morue
Ať mi to obyvatelé jihu nemají příliš za zlé, ale chci vás naučit přípravě jídla, které je jižního původu, podle způsobu, jakým se obvykle připravuje v Paříži.
Chceme-li tedy připravit "brandade" z tresky koupíme nejdříve konzervu tresky. Ryba je v ní zbavená kostí i kůže a dá se proto velmi snadno zpracovat. Je jí půl kila. Tresku omyjeme a dáme na celou noc do studené vody. Tak se nejlépe zbaví soli. K přípravě brandade potřebujeme:
  • 500 g tresky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velký šálek olivového oleje
  • 1/2 sklenice mléka
  • pepř
    Vymáčenou tresku hodíme do litinového hrnce a nalijeme na ni vodu. Rozděláme plamen a vaříme deset minut. Pak procedíme a tresku osušíme. Nato tresku dáme do strojku na mletí a dobře rozemeleme. Pak hodíme do hrnce tři rozdrcené stroužky česneku, přidáme rozemletou tresku a hrnec postavíme na mírný oheň. V malých hrnečcích ohřejeme mléko a olej.
    A teď se pustíme do přípravy brandade. Do rozemleté tresky přidáme olej a obé promísíme. Pak přidáme a promísíme mléko. Dobře směs tresky, oleje a mléka podrtíme A přidáváme stále po necelé lžíci oleje a mléka pokračujeme tak dlouho až vše spotřebujeme. Máme před sebou jakousi bílou kaši. Tu opepříme - a brandade, kaše z tresky je hotová. Dá se jíst teplá nebo studená. Podáváme-li ji teplou, přidáme k ní trochu topinek osmažených v oleji. Podáváme-li ji studenou, podávám zároveň bramborový salát.

    Brandade se smetanou
    K brandade, připravené podle popsaného způsobu, je možno přidat - dokud je ještě horká - 70 g husté smetany, smíšené s kávovou lžičkou mouky. Kaši z tresky promícháme v hrnci se smetanou. Znovu zahříváme, a když to v kaši po prvé zabublá, odstavíme hrnec s plotny. Nezapomeňme ovšem stále míchat. Pak ochutnáme - je to výborné, ovšem nikoli klasické.

    Bacalao en crudo
    Zbavíme 500 gramů tresky soli. Pokrájíme ji na kousky. Do hliněné misky naklademe postupně vrstvu tresky, koleček cibule a koleček syrových bramborů. Dobře vše polijeme necelou sklenicí olivového oleje a vodou. Dáme do mírně vyhřáté trouby na necelou hodinu. Jakmile se brambory uvaří, vytáhneme mísu z trouby a neseme na stůl. Bílé víno ("tres sec") je k tomu nejlepší.

    Koblihy z tresky
    Připravíme těsto na smažení; dobře promísíme v míse dvě stě gramů mouky s dvěma vejci. Těsto propracujeme dřevěnou lžíci. Těsto je však příliš husté. Proto je rozředíme trochou piva tak, aby z těsta byl řídký krém.
    V pánvi rozehřejeme olej. Zatím si připravíme kousky vymáčené tresky, která se předtím vařila po dvě minuty ve vařící vodě. Když se z oleje na pánvi začne kouřit, namáčíme kousky tresky v těstě a každý smažíme v oleji po tři minuty. Pak je, pěkně zbarvené a chřupavé, vyjmeme, dáme oschnout, osolíme, položíme na teplou mísu. Ozdobíme kolečky citrónu a kousky petržele osmaženými ve vřelém oleji.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]