Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

TRESKA

"Muchissimas gracias, Senorita, Usted es bella como la Madona. Sus ojos más bonitos que los de Santa Catarina y e de Santa Magdalena. Amo a usted para toda la vida … Allo! Al-lo! Holle! Allo!"
Caramba! Přerušili nás. promiňte mně dámy, slečny a pánové! Právě jsem se bavil telefonicky s krásnou Španělkou. Má vlasy tak černé, že hrají do modra, a oči tak modré, že jsou skoro černé. Ve vlasech má obrovský hřeben, na ramennou červený šátek a v rukou kastaněty. Je prostě taková, jak si představujeme Španělky.
Co jsem říkal? Rozuměli jste? Tím hůř. Nicméně přeložím těch několik řádek pro ty, kteří stejně jako já neumějí španělsky:"Srdečně děkuji slečno, jste tak krásná jako madona, vaše oči jsou krásnější než oči svaté Kateřiny a svaté Magdaleny. Miluji vás po celý život . . . "
Tato telefonická rozmluva dokazuje dvě věci:
1. že muži lžou ve Francii právě tak jako ve Španělsku;
2. že použijí jakékoliv zbraně a prostředku - lži - , abych získal pro vás nové recepty.
Ve Francii se jí treska v postu. Ve Španělsku se jí po celý rok. Ve Španělsku se jí říká "bacalao" a připravuje se na sto různých způsobů. Proto jsem tedy telefonoval do Španělska. Odpověděla mně rozkošná Španělka a dal mně několik receptů. Za to jsem jí slíbil věčnou lásku. Za ty recepty si to zasloužila.
A nyní do kuchyně!
Kupujte vždy spíše tresku zbavenou kůže a očištěnou. Ušetříte si tím práci. Zbavte tresku soli tím, že jí položíte na 24 hodin do studené vody. Chcete-li vařit tresku ve vodě, ponořte ji do hrnce se studenou vodou. Pak dejte nádobu na oheň a zvyšujte teplotu. Ve chvíli kdy voda začíná vařit, zmírněte plamen a ponechejte rybu asi pět minut ve skoro vařící vodě. Pak ji vyjměte, nechejte okapat. Treska je připravena a stačí teď jen. aby jste ji upravili. Nechť tedy za mne mluví krásná Španělka.

Bacalao a la viscaina - Treska po baskickém způsobu
  • 750 g filet z tresky
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g sušená chlebová střídka
  • 100 g olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/4 g šáfránu v prášku
  • na špičku nože skořice
    Naložená treska je zbavená soli, dáme ji uvařit, okapat a otřeme ji ubrouskem. Zatím ji dáme stranou. Oloupeme cibuli a rozkrájíme na malá kolečka. Na plotnu dáme pánev s olejem. Do vřelého oleje vhodíme kolečka cibule a necháme je tam tak dlouho, až se zbarví dozlatova. Pak je vyjmeme z oleje a pánev odstavíme. Do malého rendlíku nalijeme půl sklenice vody, v níž se vařila treska. K tomu přidáme dva jemně rozsekané stroužky česneku, sladkou papriku, šafrán, skořici a vše povaříme pět minut.
    Dáme znovu pánev na plotnu a znovu zahřejeme olej. Hodíme do něho tresku rozsekanou na kousky a počkáme až se zbarví. Pak teprve přidáme rozdrobenou chlebovou střídku a trochu ji osmažíme. Přidáme cibuli a pak přilijeme okořeněný obsah z malého rendlíku. Vše promícháme, ohřejeme, a když se voda vypaří, přidáme soli, je-li toho třeba.
    Udělejte si toto jídlo, bude se vám zdát, že jste v Seville.

    Bacalao noc huevos - Salát z tresky a z vajec
  • 500 g tresky
  • 4 vajíčka
  • olivový olej
  • ocet
  • mletá sladká paprika
    Uvaříme ve vodě vymáčenou tresku. Dáme ji okapat a rozkrájíme ji na kousky. Uvaříme vajíčka natvrdo, zbavíme je skořápky a rozkrájíme na kolečka.
    V míse na salát smísíme kolečka z tvrdých vajec s kousky tresky. Přidáme olivového oleje, octa, sladké papriky a soli, jeli třeba. Tento salát promícháme vidličkou a pak teprve ochutnáme. Je to výtečné!

    Soldaditos de Pavia - Vojáčci z Pávie
  • 500 g tresky
  • 125 g olivového oleje
  • 100 g vejce
  • 125 g mouka
  • bílá strouhanka
    Treska je zbavena soli, leč tentokrát ji neuvaříme ve vodě. Ještě syrovou ji rozkrájíme na malé obdélníčky, pokud možno stejné. Připravíme si tři hluboké talíře. Do prvního dáme mouku, do druhého vejce rozkvedlané jako na přípravu omelety a do třetího bílou strouhanku. Postupně obalíme kousky tresky v mouce, ve vejci a ve strouhance V pánvi rozehřejeme olivový olej, do něhož ponoříme obalené kousky tresky. Smažíme tři minuty po jedné straně, tři minuty po druhé, vyjmeme z pánve a posypeme sladkou paprikou. Osolíme je-li třeba. Podáváme horké. Má krásná Španělka je má raději studené. Tentokrát však nemáme stejné gusto.

    Bacalao con arroz - treska s rýží
  • 500 g tresky
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rýže
  • olivový olej
  • sladká paprika
    Rozkrájíme tresku na kousky V litinovém hrnci rozehřejeme olivový olej, do něho vhodíme kousky ryby a čekáme tak dlouho až se zbarví dozlatova. Pak přidáme na kolečka rozkrájený česnek. Přidáme dvě sklenice teplé vody a sladkou papriku a hrnec přikryjeme. Necháme na mírném ohni 18 minut. Pak odklopíme pokličku a třeseme hrncem, aby se nám rýže neslepovala. Rýže je sice uvařena, ale není docela suchá. Proto ji necháme ještě deset minut na ohni bez pokličky, při čemž vidličkou odškrabáváme ze dna hrnce zrnka, která se tam přichytla. Po deseti minutách vyklopíme tresku s rýží na teplou mísu a podáváme.

    Bacalao a la fiorentina - Treska se špenátem
    Omyjeme kilogram špenátu a odstraníme velké lupeny. Znovu je omyjeme a ponoříme špenát do nádoby s vařící vodou;tam jej necháme po deset minut, přecedíme a necháme dobře odkapat. Uvaříme ve vodě 750 g vymáčené tresky a dáme ji zatím stranou.V rendlíku rozpustíme 60 g másla; přidáme špenát, vše promícháme, osolíme; položíme kousky tresky na špenát, přikryjeme pokličkou a znova zahřejeme.
    Pak vyjmeme špenát, položíme jej na teplou mísu a na něj rozprostřeme kousky tres-ky. tresku se špenátem polijeme 60 g rozpuštěného másla a posypeme sladkou paprikou.
    A čekáme na pochvalu!
    "Buenos noches, Senoras, Senoritas, Senores!"
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]