Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

KNEDLÍKY S HOVĚZÍM

Často si mně v poslední době kuchařky stěžovaly, že je málo způsobů jak upravit vařené hovězí. A tak jsem si vzpomněl na jídlo, které se jí hlavně ve slovanských zemích, zejména v Polsku, Rusku ba i na Sibiři. Dávají se mu různá jména. My budeme říkat hovězí s knedlíkem. Jsou to v podstatě malé hromádky hovězí sekaniny obalené těstem. Podobají se italským ravioli, ale jsou o něco větší. Vaří se několik minut ve vřící vodě. Pak se vyjmou z vody, dají se okapat a podávají se na horké míse polité máslem a posypané strouhanou houskou.
Příprava tohoto jídla je jednoduchá. Potřebujeme jednak hovězí sekaniny a jednat těsta. Nejdříve si připravíme těsto a pak teprve sekaninu. Takto si aspoň těsto odpočine po dobu, kdy budeme připravovat hovězí.

Příprava těsta:
  • 2 vajíčka
  • 1/2 sklenice studené vody
  • 600 g mouky

    Do kameninové mísy rozbijeme dvě vejce. Přidáme vody, rozkvedláme a přidáme mouku. Nejdříve mícháme lžící, pak zpracujeme těsto rukama. Přidáváme po troškách mouky a stále těstem mícháme. Když je těsto již dost husté, vyklopíme je na pomoučený vál. Znovu těsto dobře rukama propracujeme. Mouku přidáváme tak dlouho, až těsto už na ruce nelepí. Je hotovo dáme je stranou.

    Sekané hovězí:
    Umeleme 350 g vařeného studeného masa v rendlíku uvaříme v trošce vody dvě velké, jemně rozsekané cibule. Vaříme je asi čtvrt hodiny, takže se skoro všechna voda vypaří. Do misky dáme sekané hovězí maso, přidáme cibuli, osolíme, opepříme, přidáme trochu koření a dobře vše promícháme. Pak přidáme 30 g rozpuštěného másla. Znovu promícháme. Sekanina je teď mazlavá. Dáme ji trochu vychladnout. Pak ze sekaniny naděláme kuličky veliké jako ořechy. Jsou studené. Naděláme jich čtyřicet.

    Příprava knedlíku se sekanou:
    Z těsta oddělíme třetinu a rozválíme ji na pomoučeném válu v placku dva milimetry a širokou o průměru 25 centimetrů. Z této placky ukrajujeme postupně kousky těsta a jemně obalujeme kuličku sekaného masa. Pak rozválíme novou placku. Tak pokračujeme, až uděláme celkem čtyřicet malých knedlíků s masitou nádivkou. Položíme si je do řady na pomoučený vál a ze zalíbením se na ně zahledíme.
    Ve velkém hrnci vaříme zatím dva litry dobře osolené vody. Knedlíky hodíme do vody a zesílíme plamen. Po dvou minutách se voda dostane znova do varu; knedlíky jsou ve vařící vodě asi 4 minuty. Pak je vyjmeme sběračkou a necháme okapat. Položíme je na teplou mísu.
    Polijeme 60 g rozpuštěného másla a posypeme hnědou strouhankou. Neseme na stůl. Každému dáme deset knedlíčků. Dávejme pozor, aby všechny knedličky byly řádně omaštěny. Vidličkou je rozpůlíme a sníme. Je to výborné.
    Ti kdož tomu to jídlu rozumějí, knedlíčky vůbec nepůlí, nýbrž je lžící jedí bez půlení. V Polsku k těmto knedlíčkům připíjejí vodku; ve Francii k nim budeme pít mladé burgunské víno.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]