Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

VAŘENÍ NARYCHLO

Telecí řízky a rajská jablíčka na smetaně
Máme právě 60 minut na to, abych připravili oběd, snědli jej a pak v rodinném kruhu strávili příjemnou chvilku. Přiběhneme tedy domů právě ve dvanáct hodin: hned dáme na plyn vařit půl litru vody. Proč? Sámi ještě nevíme. Jistě bude k něčemu užitečná.
Na stole máme tři telecí řízky, šest rajských jablíček, cibuli, trochu másla a smetany, prostě všechno, čeho je třeba k přípravě oběda. Pod kohoutkem oloupeme cibuli, takto nám aspoň nebudou zapáchat ruce. Pak cibuli na prkénku přidržíme vidličkou a rozkrájíme na drobné kousky. Odstavíme hrnec s vodou s plotny a na místo něho postavíme na plynový vařič dvě pánve na smažení. Na každou položíme hrudku másla. Dávejte pozor? Mírný plamen!
Do hlubokého talíře nasypeme mouky a řízky jeden po druhém v ní obalíme. Máslo se zatím rozpustilo. Zesílíme plamen a na jednu z pánví položíme řízky obalené moukou. Na druhou pánev položíme nadrobno nasekanou cibuli. Počkáme dvě minuty, při čemž třeseme pánví s řízky, aby se nám nepřichytly na dno pánve. Vařečkou mícháme kousky cibule na druhé pánvi, aby se nám nepřipálily. Pak rozkrájíme rajská jablíčka na půlky, položíme je do pánve s cibulí, plochou stranou vespod.
Hrotem nože propíchneme slupku rajských jablíček na pěti nebo šesti místech. Voda z rajských jablíček stéká rychle do pánve. Po třech minutách rajská jablíčka obrátíme, osolíme, zmírníme trochu plamen a vrátíme se k řízkům. Obrátíme je. Řízky jsou dozlatova opečeny jen po jedné straně; jeden z nich je dokonce až příliš hnědý - však se to spraví . . . přidáme ještě kousek másla.
Uplynulo sotva pět minut. Práce je skoro skončena, proto využijeme chvilku k umletí kávy. Také omyjeme dvě hlávky salátu. Rajská jablíčka nějak příliš oschla. Přidáme proto trochu vlažné vody a vidličkou je na několika místech zase propíchneme. Uplynou čtyři minuty. Řízky se barví po druhé straně, osolíme je. Do pánve přilijeme trochu vína. Znovu obrátíme řízky, tekutina vaří a dík mouce houstne. Šťáva se také barví dohněda, protože karamel, který se vytvořil na mase se rozpouští; zesílíme plamen. Šťáva se vypařuje a houstne proto ještě víc. Obrátíme znovu řízky, které se obalují houstnoucí šťávou. Zmírníme plamen. Řízky jsou skoro již hotovy.
A nyní umělecký kousek: kolem rajských jablíček nalijeme 80 gramů dobré smetany; zesílím plamen a zatřeseme trochu pánví, by se smetana a šťáva z rajských jablíček promísily. Do pánve, v níž se pekou řízky, přilijeme dvě lžičky madeiry. Zmírníme hodně plamen, takže jej není skoro vidět. Připravovali jsme tedy řízky sotva čtvrt hodiny.
Blíží se půl jedné a rodina už přišla také domů. Je prostřeno: na stole žlutý ubrus, kytičky řeřichy, černé a zelené olivy, máslo, láhev stolního vína a láhev čerstvé vody. Předkrm zmizí rychlostí blesku. Vrátíme se do kuchyně a zesílíme plamen naplno pod oběma pánvemi. Ještě jednou řízky obrátíme, přidáme kapku vody, vyčkáme varu a pak plamen zatáhneme. Odstavíme pánve a na ještě teplou vodu položíme podélnou mísu. Ta se trochu zahřeje, doprostřed položíme řízky, kolem nich naklademe rajská jablíčka a polijeme je připravenou smetanovou omáčkou. Na řízky nalijeme hnědou šťávu. Hrnec z vodou dáme znovu na oheň a neseme na stůl. Oběd má úspěch.
Po řízcích se jí hlávkový salát, sýr, ovoce … a vstáváme od stolu. Máme ještě 25 minut před sebou; 25 minut štěstí. Posadíme se do křesla; dcera nám přinese kávu. Zapálíme si cigaretu, spustíme si rádio … Radio-Paris … César Franck … cítíme se v ráji.
nahoru
ZPĚT do "Radio Cuisin"
HOME

[CNW:Counter]