Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

PÁR SLOV O AMERICKÉ KUCHYNI

Několik přátel po návratu z Ameriky mně řeklo, že americká kuchyň neexistuje. Jiní mně řekli, že je příšerná. A přes to Američané a Američanky mají svou kuchyni velmi rádi Ve skutečnosti americká kuchyně je někdy výborná, i na stole největšího gastronoma. Mně na americké kuchyni však vadí něco jiného: způsob jak Američané jedí. Zákaz alkoholických nápojů způsobil, že Američané pijí k jídlu cokoli. Minulý týden jsem například viděl elegantní Američanku. která jedla rybí ragout s rýží a pila k němu … hádejte co? . . . ČOKOLÁDU ! No hrůza! Většina Američanů pije bílou kávu ke každému jídlu. Což je také strašné. Když jsem Američany pohaněli, můžeme si teď povědět něco o třech americkýcjh jídlech, která se dají dělat u nás a která jsou trochu nezvyklá, nikoli však exotická.

Clam Chowder
Je to zeleninová polévka s mořskými škeblemi. V Americe se to dělá ze škeblí, jimž se říká Clams. Ty se v Evropě skoro nedostanou. Ve Francii se dá proto k přípravě tétom americké polévky použít škeblí moules a clovisses.
(Poznámka DDK: škeble moules jsou slávky jedlé a jsou to mořští měkkýši. vyskytují se asi ve 100 druzích ve všech mořích. K nám se dováželi od Jaderského i Severního moře. Clovisses jsou tvarem docela odlišný druh, žijící na skaliscích moře Středozemního).
Připravíme si:
  • 500 g mrkve, brukve, kapusty vše drobně nakrájené
  • 40 g rajského protlaku
  • 1/2 litru škeble "cloviess"
  • 1/2 litru škeble "moules"
  • 50 g másla

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme zeleninu, zmírníme plamen a hrnec přikryjeme. Zelenina ztrácí vodu. Po deseti minutách přilijeme do hrnce půldruhého litru vody. Pak přidáme tomatový protlak. Neosolíme. Vyčkáme varu, pa přikryjeme a vaříme na mírném ohni půl druhé hodiny.
    Zatím co se zelenina vaří, dobře očistíme škeble, aby v nich nebylo ani zrnečko písku. Pak je hodíme do hrnce. zesílíme plamen a přikryjeme. Škeble se horkem otevrou a pustí vodu, kterou obsahovaly. Tato voda vaří a necháme vařit tři minuty, pak odstavíme hrnec s ohně; necháme vystydnout. Měkkýše vyjmeme ze škeblí a škeble zahodíme. Vodu z měkkýšů přilijeme do polévky a deset minut před tím než je nesu na stůl, hodím do polévky i měkkýše. Přisolíme jeli třeba.

    Cube beef steak Koupíme pěkný bifstek, velký jako ruka a silný půldruhého centimetru. Rozpálíme plynový rošt. Pak vezmeme maso a na obou stranách dobře nabroušeným nožem je nařízneme tak, že vytvoří mřížový z 2 cm čtverečků. Obě strany potřeme trochu rozpuštěným máslem a položíme maso na rozžhavený rošt. Malé čtverečky se hned scvrknou a opekou.Ani ne po dvou minutách bifstek obrátíme. Dvě minuty se peče i na druhé straně a cube beef steak je hotov.
    V těchto čtyřech minutách jsme na pánvi udělali jedno volské oko. Tím pak pokryjeme bifstek. Je to výtečné protože vnitřek bifsteku je skoro syrový. Povrch se skládá z křupavých čtverečků; a proto také to jméno "Cube beef steak".

    Welsh rarebit
    Do malého rendlíku nalijeme polévkovou lžíci piva. Přidáme 150 g sýra chesteru (nemáme-li chester, může to být ementál), rozkrájeného na malé kousky. Sýr se na mírném ohni při míchání pomalu rozpustí. Přidáme kávovou lžičku hořčice a mletého pepře. Vezmeme šest slabě opečených plátků bílého čtverhranného chleba. Na plátky chleba rozprostřeme tekutý sýr a dáme vše na minutu do trouby. Na povrchu sýra se vytvoří jemný škraloup. K tomuto výtečnému jídlu se musí pít sklenka frontignanu.
    nahoru
    ZPĚT do "Radio Cuisin"
    HOME

    [CNW:Counter]