Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

ŠVÝCARSKÁ KUCHYNĚ

Tuto kapitolu jsem napsal ve Švýcarsku, ve výši dvou tisíc metrů, v Alpách, v jídelně malé horské chaty, kam se v době oběda nahrne pestrý dav lyžařů z Francie, Anglie a Ameriky. Už jsem vám vyprávěl o švýcarském jídle fondue. O té už mluvit nebudu, ačkoliv to byla právě fondue, která dala jídelně onu složitou vůni z pečeného ementálu, česneku, kirsche. Ale úspěch dne nenáležel jenom fondue. Jedni si objednávali reuchtis, druzí raclette a jiní zase máslový koláč.

Reuchtis
Reuchtis jsou vařené, podrcené brambory, osmažené v sádle. K jejich přípravě musíme vzít 750 g brambor a uvaříme je ve slupce. Ve Švýcarech se po uvaření strouhají na zvláštních struhadlech. Protože však taková struhadla se v obyčejné domácnosti nevyskytují, oloupeme uvařené brambory nožem a nakrájíme je na velmi jemné plátky.
Na oheň dáme pánev na smažení; rozpustíme 80 g sádla. Přidáme do něho rozkrájené brambory. Osolíme, opepříme a promícháme je s omastkem; zatím co se ohřívají, pošťoucháme, podrtíme je trochu vidličkou. Brambory na dně se trochu osmaží. Občas pánví zatřeseme, aby se nám brambory nepřipekly ke dnu. Vyklopíme je na teplou mísu. Podáváme je - nekřičte - s šálkem kávy.

Raclette
V mé alpské chatě hospodský občas nabodne na vidličku velký kus ementálu a drží jej chvíli v těsné blízkosti ohně. Ementál na povrchu změkne a krásně zhnědne. Pak vám hospodský jediným pohybem nože kus ementálu oškrábne a ementál mu padne na talíř, doprostřed vařených brambor. Je to výtečné.
Bohužel v Paříži nemám krb. proto používám dva centimetru široký kus ementálu a dám přímo nad plamen plynového vařiče. Sýr se trochu rozpustí a zbarví. Podáváme jej s vařenými brambory. Nasypu naň trochu mletého pepře.

Máslový koláč
U pekaře koupíme 400 g chlebového těsta (pozn. my si ho uděláme ze sáčku "Domácí chléb"), rozválíme placku širokou 2 milimetru. Placku pak dáme do veliké vymaštěné formy.
Na těsto položíme kousky másla (asi 80 g). Osolíme, opepříme a dáme do horké trouby na deset minut. Vyjmeme je z trouby a pak placku, z níž stéká máslo, rozkrájíme na kousky. To je ten máslový koláč, kteří jedí švýcarští horalé a jenž vám vřele doporučuji.
nahoru
ZPĚT do "Radio Cuisin"
HOME

[CNW:Counter]