Příloha Dadalovy kuchařky

Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)

NĚKOLIK RECEPTŮ NA LÉTO

Při velkých teplech by bylo nejlépe, kdybychom jedli jen hodně málo: zeleninu, saláty, ovoce. Tak ostatně žijí obyvatelé teplých krajů.
Nicméně mně překvapilo, když jsem na svých cestách v Blízkém Orientě viděl, že se tu vlastně nejí syrová strava. Všechna zelenina se jí vařená a často vařená při vysoké teplotě v oleji. Dnes vám proto povím něco o jídlech velmi prostých, která jsou v horkých letních dnech zvláště příjemná. Tak mně aspoň nebude nikdo moci vyčítat, že vás poučuji o kuchyni příliš složité.

Salát ze špenátu z vejci
Koupíme kilogram špenátu. Špenát je křehký. Máme radost, poněvadž jej aspoň nemusíme třídit; ponoříme proto špenát do vody a dobře opereme. Je věru hrozně špinavý. Pak vyjmeme listy špenátu z vody. Vodu zakalenou hlínou vylijeme. Čtyřikrát opakujeme toto praní špenátu, konečně je voda čistá… a špenát také.
Na oheň dáme velký rendlík do polovice naplněný vodou. Voda vaří. Ponoříme do ní listy špenátu. Špenát se srazí, vadne a ztrácí na objemu. Špenát klesne ke dnu. Voda znovu vaří. Špenát necháme ve varu 5 minut, pak jej přecedíme a v proudu chladné vody ochladíme. Potom rukou stlačíme špenát na dno cedníku tak, aby z něho okapalo co nejvíce vody. Vytlačení vody je podmínkou každé úspěšné přípravy špenátu. Špenát necháme takto stlačený po několik hodin.
Zatím uvaříme 4 vajíčka natvrdo. Ochladíme je oloupeme a nadrobno nasekáme.
V míse připravíme špenát s octem, olejem, solí a pepřem tak, jako bychom dělali hlávkový salát. Povrch posypeme rozsekanými vejci a neseme na stůl. Když chceme podávat, promícháme sekaná vejce se špenátem.
Je nutno aby toto jídlo bylo skutečně studené.

Okurky po řeckém způsobu
Koupíme tři mladé, nepříliš velké okurky a rozkrojíme je podélně na čtyři díly. Lžičkou vybereme jadérka a pak vaříme proužky okurky 10 minut ve slané vodě. Pak je sběračkou vyjmeme a položíme na mísu. Uvařené okurky nemají však žádné chuti, jestliže jim ji nedodáme zvláštní omáčkou.
Proto v trošce vody uvaříme 250 g mladých nadrobno nakrájených cibulek. Po půl hodině vaření přidáme 150 g oloupaných brambor, rozkrájených na malé kousky. Když se brambory dostatečně uvaří, dáme směs do síta a necháme okapat. V sítu máme dost tekutou směs, kterou ještě trochu rozředíme tím, že po troškách přidáme olivového oleje. Osolíme opepříme, přidáme citrónu a cukru na špičku nože. Rozředěnou směs nalijeme na uvařené a vychladlé okurky. Jídlo za šest hodin v chladu vystydne pak docela. Toto studené jídlo se jí na začátku oběda nebo večeře.

Lilek po řeckém způsobu
Jen několik slov o zajímavém salátě, jejž vám vřele doporučuji. Rozkrájíme dva lilky na plátky silné asi 2 cm, namočíme je v oleji a osmažíme na roštu. Když se pěkně zbarví, necháme je vystydnout.
Zatím co stydnou, uvaříme ve vodě 500 g mníka nebo některé jiné mořské ryby, která nemá mnoho kostí. Uvařenou rybu dáme také vychladnout.
V míse na přípravu salátu promícháme plátky lilku s rybou rozkrájenou na malé kousky a s 500 g rozkrájených rajských jablíček. Pak k tomuto salátu přidáme olivový olej, šťávu z citrónu, sůl a pepř. Dáme dobře ochladit a pak podáváme.
nahoru
ZPĚT do "Radio Cuisin"
HOME

[CNW:Counter]