Ostatní literatura a kuchařky

Do Dadalovy kuchařky byly vybrány recepty a poznatky také z řady kuchařek, z nichž některé nejdůležitější uvádím na této straně. Nejsou zde uvedeny osobnosti kuchařského umění, jímž je věnována samostatná stránky v této kapitole. V hlavičce každého receptu převzatém do DDK, je pod názvem pokrmu téměř vždy uveden i zdroj odkud byl převzat.

A. Literatura zahraničních autorů
  • Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain
    Kuchařka počítající pečlivě kalorie u každého předkládaného receptu. Na začátku každé kapitoly je uvedena technika přípravy nízkokalorických jídel tohoto typu. Uvedena i technika rychlé přípravy těchto pokrmů v mikrovlnné troubě.
    Odkazy:
    Chutný hovězí vývar
    Chutný kuřecí vývar
    Čištění vývarů
    Pancakes základní předpis
    Drůbeží sendviče s curry
    Boršč z hovězího masa
    Skořepina plněná šunkou a sýrem
    Pancakes s krůtím masem
    Hovězí zelná polévka s klobáskou
    Pečené hovězí ze zeleninou
    Vaječné "Olé" neboli ztracená vejce v tortilách
    Dušený halibut s jogurtovou omáčkou
    Ovocný salát se sýrem
    Plněná zelenina vepřovým masem a rýží
    Plněná rajčata v řeckém stylu
    Papriky plněné rýží
    Rajčata plněná krůtím masem
    Základní dresink na saláty
    ovocný salát se sýrem
    Štědrý salát s hovězím masem
    Ovocný kuřecí salát
    Míchaný salát s tuňákem
    Hovězí pečeně s žampiónovou omáčkou
    Grilované steaky marinované citrónovou šťávou
    Grilované steaky marinované sherry
    Restované hovězí s pomerančovou příchutí
    Hovězí pečeně se žampionovou omáčkou
    Burgery plněné sýrem
    Burgunské hovězí
    Telecí guláš
    Vepřové na curry
    Vepřová pečeně "Florentine"
    Grilovaná kýta s anansovou omáčkou
    Restované garnáty se špenátem
    Pikantní dušená kuřecí prsíčka
    Kuřecí závitky plněné karotkou
    Kuřecí závitky plněné žampióny a estragonem
    Kuřecí závitky plněné parmazánem
    Havajské kuře
    Kuřecí prsa na česneku
    Kuřecí prsíčka s italskými těstovinami
    Zeleninové nudle s tofu
    Lasagne s bílou omáčkou

  • Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha, (2000)
    Odkazy:
    Čínský vývar
    Čínská polévka
    Cizrnová polévka
    Chlebové zákusky s mozzarelou
    Chlebové zákusky s mozzarelou
    Indické trojúhelníčkové chlebíčky "Paráty"
    Indický chléb "Capati"
    Omáčka "tahini" s vařenou zeleninou
    Sýrová omáčka "guacamolle"
    Citrónové a bylinkové nové brambory
    Bylinkové brambory
    Bramborové česnekové trojhránky
    Houbové suflé s česnekem
    Aláchat
    Sýrový koláč se zázvorem
    Pórky na grilu
    Květáková roláda
    Kantonská žebírka
    Smažená žebírka
    Jamajský kuřecí hrnec
    Zeťova vejce
    Kuřecí jambalaya s rýží
    Kuřecí stehýnka marinovaná medem a sojovou omáčkou
    Kuřecí "cassoulet" s česnekem
    Kuřecí saté
    Grilované sladkokyselé kuře s nudlemi
    Kuřecí prsíčka s italskými těstovinovými spirálami
    Indická grilovaná prsíčka s okurkovou rajtou
    Filipínská kuřecí prsíčka
    Smažené dary moře

  • Vatcharin Bhumichitr: Vatch's Thai Cookbook, Pavilion Books Ltd. London,(1998)
    Kniha obsahuje 150 receptů thajské kuchyně, včetně zajímavého průvodce po u nás donedávna neobvyklých surovinách, používaných v této kuchyni.

  • Wendy Berecry: Indian Cookery, Mudroch Books, North Sydney, (1996)

  • Elek Magyar: Kuchařská kniha labužník, Pannonia Budapešť, (1960)
    Kuchařka známého maďarského šéfkuchaře, který po desítky let uveřejňoval v maďarském tisku gastronomická povídání, rady a předpisy. V tomto vydání bylo shromážděno to nejlepší z jeho pětadvacetileté činnosti. Najdeme zde 1300 předpisů, pokynů a rad.
    Odkazy:
    O guláši obecně
    Halášlé - maďarká rybí polévka z kapra
    Sedmihradské plněné zelí

    Smažené zelné řízky
    Vejce sázená nakyselo
    Tarhoňa


  • Christine Hlatkyová: Pivní kuchařka, v edici "Praktické recepty vydalo Nakladatelství Ivo Železný Praha (1996)
    Z německého originálu "Kochen mit Bier" přeložil R.K. Schuster. Obsahuje recepty, ve kterých je použito pivo jako jedna z podstatných ingrediencí při přípravě pokrmů - většinou jde o marinování a podléváné při dušení. Pivo bylo vždy považováno za tekutý chléb. Kromě toho je lze dle této kuchařky využít k přípravě polévek, zeleniny, různých druhů mas, omáček a dokonce dezertů

    B. Další literatura českých autorů

  • Juliána Fialová aj.: Česká kuchařka, Merkur Praha (1975)
  • Juliána Fialová aj.: Mezinárodní kuchařka, Statní zdravotnické nakladatelství Praha (1967)
    Odkazy:
    Česká svíčková aneb hovězí pečeně na zelenině se smetanou
    Kuře na česneku z Kanady
    Srnčí kýta v červeném víně

  • Jaroslav Zahálka: Balkánská kuchyně, Merkur Praha, (1981)
    Odkazy
    Fazolový hrnec po řecku

  • Marthy Elefteriadu: Řecká kuchyně, Metramedia Praha, (2000)
  • Michael Dobromil Klíma: Nová mexická kuchyně, Grada Publishing spol. s r.o. Praha (2001)
    Další kniha autora, který v roce 1968 emigroval do USA a zde se věnoval své kuchařské profesi a zíslal zkušenosti i jako pozdější konzultant světoznámých restaurací. Obsahuje nejen velké množství mexických receptů, ale řadu historek s kapitolou mexických pojmů a surovin nazvaný: "Kde, kdo, co a jak".

  • Michael Dobromil Klíma: Nová italská kuchyně, Grada Publishing spol. s r.o. Praha (1998)
    Kniha vyšla poprve v šedesátých letech a byla brzy rozebrána. Autor v roce 1968 emigroval do USA a zde se věnoval své kuchařské profesi a zíslal zkušenosti zvláště z italských restaurací. Kniha byla vydána ještě jednou, obsahuje rady a zejména je poučný slovník obecných pojmů i italských surovin nazvaný: "Kde, kdo, co a jak".

  • Karina Havlů: Italská kuchařka, Dona České Budějovice, (1999)
  • Jugoslávská kuchyně, Avicenum Praha, (1988)
    Odkazy:
    Lilky s rajčaty"
  • Jana Martincová: Francouzská kuchyně, Merkur Praha, (1981)
    Odkazy
    Dauphinský gratin
    Normanské brambory
    Baklažánový kaviár
    Gratin z baklažánů po provensálsku

  • Karla Szabo: Kochkunst - Lukulllisches von A bis Z, Verlag fur Frau, Leipzig, (1985)
  • Rose Marie Büchele: Schwäbische kochen, GU Gräfe und Unzer, München, (1998)
  • Jana a Dora Novotná: Španělská kuchyně, Vyšehrad Praha, (1999)
  • Alena Nouzova aj.: Variace na kuchyně Orientu, Avicenum Praha, (1983)
    Odkazy:
    Japonská rolovaná omeleta
    Domácí saké

  • Vladimír Sís, Dana Kalvodová: Počítání nudliček v jarní polévce, Mladá fronta Praha (1967)
    Dnes již klasická kuchařka obsahující 150 receptů staré čínské kuchyně s průvodním slovem o činském stolování.
    Odkazy:
    S´-čchuanské kuřecí prsíčka "Kung Pao

  • Miroslav Tomaník, Rudolf Skřivan: Čínská kuchyně, Merkur Praha (1978)
  • Jindřich Roubíček: Indická kuchyně, Merkur Praha, (1969)
  • Vladimír Miltner: Indická kuchyně, Merkur Praha, (1987)
  • Alena Vlčková: 3 x 99 specialit sovětské kuchyně, Lidové nakladatelství, 1986
  • Milan Linhart: Ruská kuchyně, Merkur Praha, (1983)
  • Valentina Šalnikova Josifovna: Million menju tradicionnoj russkoj kuchni, Ural L.t.d. (2001)
  • Jiřina Šejbalová: Vaříme na chatě, minikuchařka, napsáno v Krhanicích (1968)
    Odkazy:
    Vejce s knedlíky a houbami
    Houbová bramboračka

  • Luboš Švehelka: Kouzelný tvarůžek aneb kuchařka neobvyklé vůně, Paseka Praha (1995)
    Kuchařka obsahuje recepty, kde hlavní složkou jsou olomoucké tvarůžky. Jsou to polévky, jídla studené kuchyně, masa, těstoviny, zelenina i pečivo - vždy s tvarůžky. Zajímavá knížka je doplněna spoustou archivních obrázků a informacemi o vývoji zařízení a výroby tvarůžků na Hané.
    Tvarůžky ve studené kuchyni (5 receptů)
    Malá teplá jídla z tvarůžků (6 receptů)
    Tvarůžek - informace o historii a technologii

  • A. Brehmen a kol: "Bezmasá kuchařka", Český literární klub, Praha (1991)
    Odkazy
    Zmlazování brambor

  • Miloš Štěpnička: "Rybí receptář", DONA České Budějovice, (1996).
    Pan Štěpnička by nejdříve vychovatele učňů ve Vodňanech, ale později se stal majitelem prodejny rybích specialit ve Vodňanech. Na podnět Přemka Podlahy vydal úspěšnou knihu, kde zúročil své zkušenosti rybáře, rybářského prostředí s dlouholetou jihočeskou tradicí a nakonec i jako odborníka - obchodníka s rybami. Jeho poznatky byly zahrnuty hlavně do lexikonu a byl úspěšně odzkoušen a zařazen také recept z jeho knihy na výrobu sladkovodních zavináčů z bělic.
    Vodňanské zavináče pana Strnada

  • Milan Pohunek: "Ryby v kuchyni", Merkur Praha (1988)
    Autor lamentuje nad řadou předsudků proti rybím jídlům, které jsou v českých lidech zakořeněny. Kromě jiného, této nechuti může napomoci špatně upravené porkmy z ryb. Pokud však o vlastnostech rybího masa víme víc a umíme ho kvalitně připravit, pak odpůrci ryb ztrácejí své argumenty. Kniha na svých 254 stranách ukazuje spoustů nejrozmanitějších způsobů chutné přípravy ryb.

  • PhDr. Magdalena Beranová, DrSc.: "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku", 359 stran, Academia Praha, 2005
    Kniha nás seznamuje v 219. kapitolách dlouhým obdobím naší existence, s kuchyní pravěku a středověku. Autorka zdůrazňuje, že staročeská kuchyně nebyla kuchyní provinční, nýbrž představovala nejvyšší úroveň tehdejší kuchyně středoevropské. Bylo to dáno postavením císařského dvora a vysokou životní úrovní, mezinárodními styky i sňatky české šlechty. Zaostávání nastalo až ku konci 17. století a trvalo až do koce 18. století, kdy se národně obrozenecké hnutí usilovně snažilo napravit situaci. Kniha je doplněna vybranými recepty z kuchařských knih 15. - 17. století a seznamem opravdu početné literatury z níž autorka čerpala.

  • Dr. Karel Gebauer: "Dr. Zdravíčko Vám radí", I. vydání Zlín leden 1999
    Málo dostupná kniha našeho předního biochemika, který se zaměřil na popis biochemických procesů probíhajících v lidkém těle během trávení po požití potravy. V knize na jedné straně velmi odborně, přitom srozumitelně a názorně vysvětluje jednotlivé procesy, které probíhají v těle během trávení potravy. Rozebírá úlohu jednotlivých orgánů trávícího systému a biochemické pochody během této činnosti vyvolané. Autor působí jako odborný poradce v oblasti výživy se zaměřením na účinky specifických potravních doplňků na fyziologické funkce organizmu. Poznatky z knihy byly využity v příslušných heslech "Lexikonu DDK".

  • Jarmila Teplíková, Lenka Světová, Dagmar Derré: "Olivová kuchařka", Nakladatelství Smart Press Praha, vydání první, 2006
    Sbírka asi 200 receptů na pokrmy s použitím olivového oleje. Kniha odpovídá na otázky: Proč jsou olivy a olej z nich zdravé? Jak si vybrat z nabídky olivových olejů? Jak olej při vaření správně používat? Kniha je doplněna rady pro použití oleje v kosmetice či jak je lze ještě jinak použít v domácnosti.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]