HOME COOKING - FROM AROUND THE WORLD
(Vydal "Overseas Womens Club of Bangalore1 - India, první vydání, náklad 1000 výtisků, 355 stran, 1997)

The Windsor Manor Sheraton & Towers"The Overseas Women´s Club" (dále jen OWC) of Bangalore byl založen skupinou zámořských dam - manželek místních manažerů v polovině roku 1960. V roce 1993 měl klub již přibližně 50 členek z různých částí světa. Zvláště s příchodem multinárodních společností do Bangalore se rychle rozšiřoval počet členek. Klub nalezl útočiště v hotelu "The Windsor Manor Sheraton & Towers", kde se konaly každý měsíc pravidelné akce jako: schůzky všech členek, přijímání nových členek ("New Memember´s Coffe Morning") a jednou měsíčně pořádali večírky na seznámení se s novými členkami ("New Members´Coctail Parties").

Dámský klub usnadňoval nově příchozím cizinkám rychlejši aklimatizaci a proniknutí do tamní společnosti, značně urychlil jejich zapojení do kulturní a sociální činnosti v Bangalore. Na programu klubu byla i charitativní činnost. Pak přišel nápad. Společným dílem všech členek klubu se stala domácí kuchařka "Home Cooking" - sbírka kuchařských receptů z celého světa. Byly vybrány pouze ta národní jídla, která jsou typická pro prezentovaný národ a navíc to musela být jídla oblíbená a opakovaně vařená v domácnosti samotné přispěvovatelky.

Celkem přispělo 83 žen původem z Malty, Velké Británie, Spojených států, Irska, Holandska, Německa, Izraele, Austrálie, USA, Kanady. Norska, Švýcarska, Španělska, Malajsie, Venezuely, Thajska, Mauritia, Indie, Francie, Dánska a Singapuru. Recepty uvedené v jednotlivých kapitolách představují oblíbená a typická jídla z kuchyní Maroka, Austrálie, Rakouska, Kanady, Karibské oblasti, Číny, Dánska, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Indie, Izraele, Itálie, Japonska, Malajsie, Malty, Mauricia, Mexika, Nizozemí, Norská, Filipín, Singapuru, Jižní Ameriky, Jižní Ameriky - spec. Venezuele, Španělska, Švédska, Švýcarska, Thajska, Velké Británie, USA a Uzbekistánu.

Kromě receptů, v knize nalezly bangalorské hospodyňky velmi praktické pasáže jako: přehled adres dodavatelů ingrediencí, informace o sezóním výskytu ovoce a zeleniny na trhu ve městě, čtyřjazyčným slovník surovin k usnadnění domluvy na trhu a to angličtině (včetně kanadských odlišností), hinduištině, malajštině a tamilštině. Čtenářky byly zde upozorněny na anglo-americké odlišnosti v kulinářském názvosloví a nechyběly tam užitečné převodní tabulky jednotek množství a teploty.

Tuto zajímavou a unikátní knihu jsem mohl pročíst díky svému příteli Milanovi Sufčákovi, jehož snacha paní Katy Sufcak, která byla spoluautorkou sbírky a v době pobytu v Asii i členkou tohoto klubu.
Po pečlivém pročtení knihy jsem některé recepty vybral a další ještě připravuji zařadit do Dadalovy kuchařky. Praktické rady ze zmíněného slovníku jsem využil lexikonu a slovníku "Pasar".

Odkazy:
  • Stránka o Bangalore

    Odkazy na recepty v DDK:
    Kuřecí nebo vepřové "Adobe"
    Rajčatové krokety z Kolumbie"
    Rajčatový salát s okurkami
    Venezuelský salát s rajčaty a melounem
    Cizrnový salát
    Zázvorový dresink na salát


    Poznámka DDK:
    Bangalore1 - je hlavní a největší město indického státu Karnataka, který leží na jihozápadním pobřeží země. Je pověstné svojí jedinečnou historií a rozmanitostí zdejší kultury. V průběhu let prošlo město bouřlivými stadii vývoje a v současnosti je známé jako největší průmyslové centrum Indie s výbušným rozvojem nových technologií. Město má téměř 6 million obyvatel a jejich počet se stále zvyšuje velkou rychlostí. Bangalore je rovněž důležitým střediskem kulturním, náboženským a sociálním. Ve městě převládají hinduisté, méně početnější jsou vyznavači taoismu a muslimského náboženství. Obyvatelé mluví jazykem "kannada" a tamilsky.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]