Houbový - černý kuba
Houbový kuba - byl vždy jihočeským (a to nejen) oblíbeným vánočním pokrmem, který nesměl v žádné chalupě o Štědrem večeru chybět.
»"Byl Štědrý večer. Rychle se šeřilo. Celá Maloveska se nořila ve vánoční klid a připravovala se na štědrovečerní večeři. V pecích vesele praskal oheň a z chalup se šířila libá vůně po celé vesnici. Jak by se také nešířila? Vždyť v každé chalupě pekli černého kubu. Pekla jej také maminka . . ." "A jak se dělá ten černý kuba dědečku?"«
(A. Zápotocký: "Barunka", Praha 1975)
Houbový kuba
(Vilém Vrabec: Jihočeská kuchařka str. 196, Svépomoc Praha, 1986, česká kuchyně)
Suroviny pro 6 osob:
  • 250 g očištěných čerstvých hub (stročky trubkovité, hřiby hnědé, popř. směs hub - nebo 30 g sušených hub
  • 300 g trhaných krupek
  • 40 g vepřového nebo husího sádla
  • 30 g cibule
  • sůl
  • 3/4 l vody
  • trocha majoránky nebo mletého pepře
  • trocha sádla na pokropení pokrmu a vymaštění pekáče.

    Postup přípravy:
  • Krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat.
  • V kastrole na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme krupky, trochu je opražíme, osolíme, zalijeme vodou, zakryjeme poličkou a doměkka uvaříme; nejlépe v troubě.
  • Čerstvé houby nakrájíme na plátky a asi 15 minut je na 20 g rozehřátého sádla podusíme s kmínem, potom je vmícháme do uvařených krupek.
  • Okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, popřípadě i pepřem.
  • Promícháme, dáme do vymaštěného pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v horké troubě asi během 25 minut zapečeme.

    Poznámky DDK:
    Krupník
    - je variantou jihočeského kuby. Rozdíl spočívá v tom, že jsou v kastrole nejdříve vyškvařeny kostky nakrájeného bůčku (200 g), posypané kmínem. Pak je ke škvarečkům shrnutým ke kraji kastrolu přidána k osmahnutí nakrájená cibule a přimíchány další suroviny, podle výše uvedeného receptu.

    nahoru

    Staročeský kuba - původní recept
    (Vilém Vrabec: Jihočeská kuchařka str. 196, Svépomoc Praha, 1986)
    Suroviny:
  • 30 g sušených hub
  • 300 g krupek
  • 1 lžíce g sádla
  • 30 g cibule
  • sůl
  • 3/4 l vody
  • kmín
  • trocha sádla na pokropení pokrmu a vymaštění pekáče.

  • Přílohy: zeleninové saláty, kyselé okurky a pod.

    Postup přípravy:
  • Krupky s česnekem, solí, kmínem a lžící sádla uvaříme doměkka.
  • Zvlášť uvaříme suché houby a usekáme je.
  • Do vymaštěného rendliku naklademe střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu vařených hub - poslední vrstva musí být vařené krupky.
  • Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a asi 25 minut pečeme.
  • A černej kuba se pěkně odspodu i svrchu škvaří a opéká , . . . a je to pak dobré.
    »"Maminka před vařením namočí do vody suchý houby. Kuba nejrač vosikáče. Ty jsou vydatný a dělají černou dobrotu. Pražáci, co k nám jezdí na léto, jim říkají křemenáče, jako by rostly, kde se dobejvá křemen. Vosikáč, aby měl domov, chce vosiku, mech, trávu a v tom si lebedí. Čím se dá víc hub, tím je kuba lepčí. V kastrolku maminka usmaží cibulku dozlatova udusí na tom houby. Přidá trochu kmínu. Krupky zaleje vodou a uvaří doměkka. Houby, pepř, utřenej česnek, marjánku, sůl dá do vařenejch krupek a důkladně promíchá. Vymastí pekáč, do toho kubu vysype a v troubě upeče do voňava. Když kuba dostane horkost, vypustí z trouby blaženou vůni a je jí plná chalupa." "Pavlíčku, ty to líčíš jako Dobromila Rettigová." "Teta, co je to za tetu, ta Dobromila?" "To byla jedna vzdělaná paní, která psala kuchařku a při tom prej provařila v Litomyšli dva baráky". "Aha," řekl jsem, ale stejně jsem nevěděl, o jakou tetu jde."«
    (Karel Sedláček: "Dupy, dupy okolo chalupy")
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly "Krupky"
    ZPĚT do kapitoly "Houby"
    HOME
    [CNW:Counter]