Koření chilli con carne
(Reihardt Hess aj. : "Speciality z celého světa", str. 249, Nakladatel Jan Vašut, Český Těšín, 2005, thajská kuchyně)
Koření chilli con carne - byly původně jen najemno umleté chilli papričky, tedy cayenský pepř. Kvůli nesnesitelné pekelné pálivosti si ho evropští osadníci v Texasu začali míchat s oreganem a kořenili touto směsí pikantní masité pokrmy. Směs na chilli con carne dnes však obsahuje ještě další druhy koření. Koření je vhodné pro přípravu mas typu ragú, gulášů, do fazolových pokrmů, plněných paprik, náplní z mletého masa, směsí dušených zelenin s uzeninou či masem (fazolky, cukety, rajčata, papriky aj.). Typické je použití této směsi koření je na přípravu stejnojmeného tradičního pikantního texaského jídla "Chilli con carne", také nazývaného "Mexikánský guláš". Hlavními přísadami tohoto pokrmu (viz také recept DDK) jsou obvykle mleté hovězí nebo jehněčí maso a chilli papričky ve zmíněném koření. Některé druhy toho pokrmu často podle geografické polohy a pěstovaných plodin, mohou obsahovat také rajčata, cibuli, fazole a další přísady (např. hnědý cukr). Také existují vegetariánské verze, známé také jako "chilli sin carne", které neobsahují maso. Jméno "chilli con carne" je odvozeno ze španělského "chile con carne", což znamená "chilli s masem". Chili con carne je oficiální chutí amerického Texasu a má v celém světě řadu variant.
Suroviny:1 lžička sladké1 lžička pálivé papriky1 lžička cayenského prpře1 lžička oregána1 lžíce sušené cibule 1 lžíce česneku2 lžičky římského kmínu1/2 lžičky nového koření1/2 lžičky hřebíčkutrochu hrubě mleté mořské soli.
Postup přípravy:Vše dáme do hmoždíře a rozdrtíme na prášek.Při vaření více koření dáváme při dušení, na dochucení již velmi málo.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME