Domácí thajská curry pasta
(Reihardt Hess aj. : "Speciality z celého světa", str. 249, Nakladatel Jan Vašut, Český Těšín, 2005, thajská kuchyně)
Curry pasta - je především důležitou součástí thajské kuchyně a obecně kde má široké použití. Hodí se k rybám, k masu stejně jako k ostatní zelenině. Pasta se připravují rozmělněním surovin v třecí misce (moždíři). Po celou doby přípravy zůstává stále vlhká. Další přílohou mohou být rybí omáčky, cukr, thajský lilek, bambusové výhonky, thajská bazalka (Bai horapha), a k tomu také kuřecí, hovězí, vepřové maso, krevety, žáby, hadi nebo kachny.Tofu nebo zelenina, jako japř. dýně, bývá použivánao pro vegetariány. Toto jídlo má obvykle konzistenci polévky a podává se v misce a pojídá se s dušenou rýží . Standardní tzv. "červená kari pasta" obsahuje vedle chilli papriček i pastu z krevet, není tím vhodná pro vegetariány. Popsanou domáci curry pastu můžeme po její přípravě uchovávat ve skleničce se šroubovacím uzávěrem v ledničce po dlouhé měsíce.
Postup přípravy na 4 porce:Příčně rozpůlíme sedm velkých sušených thajských chilli papriček.Zbavíme je jadérek a na deset minut namočíme do horké vody.Mezitím na pánvi opečeme bez tuku po jedné lžičce koriandrových semínek, římského kmínu, celého černého pepře a 1/3 tyčinky skořice.Koření opékáme za stálého míchání 2 - 3 minuty, dokud nezačne vonět.Vysypeme ho pak z pánve a necháme vychladnout.Skořici nahrubo rozlámeme, najemno nakrájíme kousek kůry z limetky.Dvě stébla citrónové trávy očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme.Oloupeme 6 malých šalotek, 3 stroužky česneku a kousek čerstvého závzvoru (asi 3 cm) a vše najemno nasekáme.Chilli papričky dobře vymačkáme, vodu z nich uchováme.Papričky vložíme do moždíře, přidáme půl lžičky soli a připravené opražené koření.Vše najemno rozdrtíme - rozetřeme na jemnou pastu. (Můžeme také použít mixér nebo třecí misku).Pasta by měla být tuhá, ale přesto krémová.Pokud je moc viskózní, vmícháme po kapkách trochu vody, ve které jsme namáčeli papričky.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME