Domácí thajská curry pasta
(Reihardt Hess aj. : "Speciality z celého světa", str. 249, Nakladatel Jan Vašut, Český Těšín, 2005, thajská kuchyně)

Curry pasta - je především důležitou součástí thajské kuchyně a obecně kde má široké použití. Hodí se k rybám, k masu stejně jako k ostatní zelenině. Pasta se připravují rozmělněním surovin v třecí misce (moždíři). Po celou doby přípravy zůstává stále vlhká. Další přílohou mohou být rybí omáčky, cukr, thajský lilek, bambusové výhonky, thajská bazalka (Bai horapha), a k tomu také kuřecí, hovězí, vepřové maso, krevety, žáby, hadi nebo kachny.Tofu nebo zelenina, jako japř. dýně, bývá použivánao pro vegetariány. Toto jídlo má obvykle konzistenci polévky a podává se v misce a pojídá se s dušenou rýží . Standardní tzv. "červená kari pasta" obsahuje vedle chilli papriček i pastu z krevet, není tím vhodná pro vegetariány. Popsanou domáci curry pastu můžeme po její přípravě uchovávat ve skleničce se šroubovacím uzávěrem v ledničce po dlouhé měsíce.
Thajská červená curry pasta Postup přípravy na 4 porce:
  • Příčně rozpůlíme sedm velkých sušených thajských chilli papriček.
  • Zbavíme je jadérek a na deset minut namočíme do horké vody.
  • Mezitím na pánvi opečeme bez tuku po jedné lžičce koriandrových semínek, římského kmínu, celého černého pepře a 1/3 tyčinky skořice.
  • Koření opékáme za stálého míchání 2 - 3 minuty, dokud nezačne vonět.
  • Vysypeme ho pak z pánve a necháme vychladnout.
  • Skořici nahrubo rozlámeme, najemno nakrájíme kousek kůry z limetky.
  • Dvě stébla citrónové trávy očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme.
  • Oloupeme 6 malých šalotek, 3 stroužky česneku a kousek čerstvého závzvoru (asi 3 cm) a vše najemno nasekáme.
  • Chilli papričky dobře vymačkáme, vodu z nich uchováme.
  • Papričky vložíme do moždíře, přidáme půl lžičky soli a připravené opražené koření.
  • Vše najemno rozdrtíme - rozetřeme na jemnou pastu. (Můžeme také použít mixér nebo třecí misku).
  • Pasta by měla být tuhá, ale přesto krémová.
  • Pokud je moc viskózní, vmícháme po kapkách trochu vody, ve které jsme namáčeli papričky.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]