Pasta z česnekových výhonků - lodyh
(Recept z časopisu "Receptář" od paní Zeňky Sikorové z Bystřice, číslo 7, 2006 a podle zkušeností DDK 2008)Česnekové výhonky - lodyhy - jsou odstraňovány z česneku paličáku, když začne tvořit pacibulky. Měkkou část výhonků - lodyh odřežeme, odstraníme i zárodek česnekového květenství a výhonky umixujeme např. s olejem nebo rajskými jablíčky, případně dochutíme ostřejším kořením apod. Tuto česnekovou pastu můžeme přidávat místo česneku do guláše, pod maso, do marinád k nakládání masa a je vhodná také na topinky. Ve šroubovacích skleničkách např. od tatarky vydrží v lednici dlouho. Obdobně lze zpracovat např. bazalku a pod. Česnekové lodyhy jsou i velmi dobré, když je krátce povaříme a přidáme jako oblohu k masitým jídlům nebo je podusíme jako zelené fazolky, případně nakrájíme na závěr do polévky. Česnekové lodyhy a čerstvé výhonky se k nám dovážejí z asijských zemích, zejména z Číny, kde jsou v kuchyních velmi oblíbené. U nás je zahradníci a zahrádkáři většinou vyhazují na kompost.
Suroviny:česnekové výhonky - lodyhy, jen měkká část bez květenství2 rajčataolivový olejsůl (2 lžíce na 500 ml hmoty).
Postup přípravy a) Jemnou část stonků česnekových výhonků - lodyh bez květenství nakrájíme na menší kusy a spolu s rajčaty je vložíme do mixéru, kde vytvoříme pastu. Osolíme případně přidáme trochu olivového oleje na úpravu viskozity a k prodloužení trvanlivosti. Pastu dáme do malých skleniček se šroubovacím víčkem. b) V druhé variantě DDK stačí do mixéru dát trochu olivového oleje a přidávat nakrájené česnekové výhonky - stonky, osolit a rozmixovat na jemnější pastu. Tuto pastu můžeme ještě podle libosti ochucovat např. přídavkem pepře, chilli koření a cukrem (na vyvážení ostrosti), případně přimíchat hořčici a pod. V tomto případě rajčata nedáváme, neboť kapalinou usnadňující mixování je olej. Tato česneková pasta má nádhernou zelenou barvu a je vhodná např. na topinky, k uzeninám či grilovaným masům a pod.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME