Pěstování řeřichy seté (Leppidum sativum L.)

Řeřicha setá nebo zahradní - je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Je to jednoletá rostlina, jež byla známá jako zelenina již ve starém Egyptě. Vyžaduje dostatek vláhy a polostín. Pro začátek nevyžaduje ani zeminu, stačí vyložit plochou misku vatou, navlhčit ji a hustě posypat semínky řeřichy.
Při pokojové teplotě začínají semínka již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout. Opakujeme-li výsev každý týden, máme zelené koření pořád po ruce.
Jedná se o velmi chutnou aromatickou zeleninu. Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, která trochu připomíná chuť křenu.
Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Je vhodná i při anémiích. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.
V kuchyňském použití se pokrájená se přidává do salátů, polévek, na chléb s máslem, rýži nebo brambory.
Další informace o najdeme v "Lexikonu DDK" pod heslem řeřicha a na stránkách internetu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME
[CNW:Counter]