Grilovaná jehněčí kýta marinovaná v čerstvém česneku, na pěkném svazku rozmarýnu a v hromadě tymiánu.

Suroviny:
  • 1 kg jehněčího masa
  • šťáva z jednoho citrónu
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 6 stroužků česneku


  • Postup pro přípravy:
    Pokud kupujeme jehněčí maso u správného řezníka, tak si ho necháme si vykostit, zbavit nadbytečného tuku a kůže. My tady v Čechách si to asi budeme muset udělat sami (pokud šťastlivci vůbec seženeme u svého řezníka jehněčí), protože naši řezníci ještě na takové služby zákazníků nejsou zvyklí. Snad časem to bude všechno jiné a stejné jako jinde ve světě. V supermarketech ve velkých městech je již jehněčího dost a jsou již připravené v baličcích.
    Do misky vymačkáme šťávu z celého citrónu, přidáme čerstvý tymián a nešetříme ani rozmarýnem. Mladé maso vstřebá všechny tyto chutě skvěle. Pak přidáme asi 4 lžíce olivového oleje a okořeníme solí a pepřem a nakonec pokryjeme jehněčí maso pořádnými stroužky čerstvého česneku. Maso v této marinádě vyválíme, aby nasáklo všechny delikátní chutě. Pár hodin je necháme uležet, ale ještě lépší je nechat v chladu přes noc.
    Jídlo podávané na zahradě vyžaduje více námahy, ale stojí to za to. Ať již rožníme venku nebo grilujeme v troubě, tak se maso děláme na silném plameni. Marinované jehněčí orestujeme rychle po obou stranách, aby šťáva zůstala uvnitř. Pak již grilujeme asi 15 minut po každé straně na mírnějším ohni. Doba záleží na velikosti steaku a na tom jak ho máme rádi - zda propečený nebo krvavý a nebo jen tak napolo.
    Silná vůně pálícího se rozmarýnu naplní vzduch a je na tom až něco očistného. Bylinky mají jemné, unikátní kouzlo, protože zvýrazní ostatní ingredience v masu a přetvoří je v něco ještě lepšího. Z obyčejného všedního každodenního jídla udělá grilování nevšední zážitek.
    V této marinádě je dominantní rostlinou rozmarýn. Můžeme však dát dát přednost mátové omáčce a tak si k tomu vypěstujeme vlastní mátu.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]