Omeleta z čerstvě snesených vajíček od našich slepiček a z čerstvých bylinek, co poskytl náš záhonek

Suroviny:
  • 2-3 čerstvých vajíček z ranní snůšky našich slepiček
  • špetka mořské soli
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • svazek bylinek: např. petrželky, pažitky, dobromyslu a tymiánu nebo i jiné.


  • Postup pro přípravy:
    Už máme na stole v kuchyni připravený svazeček právě utržené petrželky, pažitky, dobromyslu a vynikajícího tymiánu. Vezmeme vejce a lehce je rozmícháme, přidáme špetku mořské soli a hodně čerstvě namletého pepře. Teď přijde řada na naše bylinky.
    To je něco co nikde nekoupíme!
    Bylinky nasbírané doslova před minutou nasekáme velice nahrubo; ne na malé kousky. Kousky by měly být velké téměř jako na salát.
    A teď omastek. Můžeme použít máslo, ale olej je lepší, protože se nepřepálí: Omastek musí být na pánvi opravdu rozpálený, až se z něho téměř kouří. Také všechno by mělo být načasované, protože se to má jíst čerstvé. Takže stůl máme prostřený a všechno připravené, už tam sedí i nedočkaví strávníci?
    Na pánev nalijeme rozmíchanou vaječnou směs. Pánev je horká a slyšíme její zassssyčení. Bylinky tam ještě nedáváme, počkáme až se vejce začnou smažit. . . . , tak a teď je ta pravá chvíle! Vejce se nám na dnu pánve již srazily a pěkně se propékají a tuhnou postupně od dna pánve nahoru. Právě teď položíme úplně nahoru do ještě téměř tekutých vajíček pěknou hrst bylinek. Je vlastně jedno jaké byliny použijeme. Hlavně, že jsou čerstvé a listnaté. Může to být třeba petržel, majoránka, no prostě cokoliv. A máme hotovo!
    Omeletu přehneme na půl a zakryjeme její polovinou bylinky; omeletu neobracíme pro smažení na druhou stranu. Takhle to úplně stačí a ani nevadí, že se nám trochu trhá. Takové jednoduché doma uvařené jídlo může být skutečně skvělé. Musí se však jíst hned po usmažení!
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]