Mcvadi - gruzínské jehněčí na rožni
(Gruzínská kuchyně, zařazeno do DDK v dubnu 2004)
Suroviny pro 4 porce:
  • 900 g jehněčího masa z kýty nebo plecka na kostky 3 cm kostky, bez přebytečného tuku
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 střední cibule nakrájené na asi 0,6 cm silné kousky
    Na ozdobení porcí:
  • 1 střední pevné rajče, na 8 dílů
  • 10 šalotky, nastřihané
  • 1 citrón, na čtvrtky

    Postup přípravy:
  • Ve velké míse promísíme nasekanou cibuli, citrónovou šťávu, olivový olej a pepř. Do této marinády přidáme maso na necháme je zde naložené, při pokojové teplotě, nejméně 3 hodiny. Každou hodinu maso obrátíme a případně prohněteme, aby byly všechny kousky stále dobře navlhčeny.
  • Rozehřejeme gril s hnědým uhlím, abychom získali žhavý popel, bílé barvy, ale bez plamene. Pokud připravujeme pokrm doma předehřejeme kuchyňský gril na co nejvyšší teplotu.
  • Pak napícháme uležené kousky masa na čtyři přiměřeně dlouhé jehly a to vždy střídavě maso s pláty cibule (případně i kloboučky žampionů) a vše silně stlačíme k sobě. Grilujeme ve vzdálenosti 10 cm od zdroje tepla a občas jehly s masem obracíme, dokud není maso podle naší chuti a cibule krásně nezhnědne. K získání narůžovělého masa (pink) potřebujeme maso grilovat 10 minut, pro zcela propečené (well-done) dobu 15 minut.
  • Když jsme již s spokojeni, stáhneme jehněčí s cibulí z jehlic přímo na jednotlivé ohřáté talíře a podáváme ozdobené syrovými rajčaty, malými zelenými šalotkami (jarními cibulkami) a čtvrtkami citrónu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]