Jablečný štúdl z listového těsta
(Šárka Hamanová, redaktorka časopisu v příloze "LĚTO" deníku Dnes, červen 2006, česká kuchyně)
Domácí závin - z listového těsta je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Na štrúdl potřebujeme koupit rozválené listové těsto ve tvaru obdélníku nebo čtverce. Pokud je neseženeme vyválíme si ho sami z koupeného balíčku. Nejlépe to jde na pomoučené pracovní ploše mezi dvěma potravinářskými fóliemi. Válečkem táhneme směrem od sebe a těsto tlačíme stále stejnou silou, aby bylo rovnoměrně vysoké. Pokud koupíme zmrazeneé listové těsto, necháme ho asi na půl hodiny v chladničce na hiorních patrech (5°C) povolit. Pozor, pak ho nesmíme znovu zmrazovat. Jablka vybíráme kyselejší, neboť výslednou chuť snadno dosladíme cukrem.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 balíček listového těsta (rozválíme do tvaru obdelníku)
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 větší jablka, oloupaná, bez jadřince, stopek a bubáků, na poloviny
  • 1/2 balíčku skořicového cukru, nebo 1 lžíce krupicového cukru + 1 lžíce mleté skořice)
  • rozinky nebo jádra nasekaných vlašských ořechů (lze vynechat)
  • 1 vejce na potírání
  • 250 ml ke šlehání
  • moučkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Zapneme troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°c) a necháme předehřát.
  • Zatím osmahneme na másle strouhanku na středním plameni: - strouhanku nasypeme do rozehřátého bublajícího másla a za stálého míchání ji osmahneme dozlatova.
  • Těsto vyjmeme z chladničky a hned je zpracujeme - pokud jsme koupili pláty, roztáhnutím na plech nebo rozválením na plát - pokud máme částečně rozmražený balíček.
  • Obdélníkový plát vložíme na plech pokrytý pečícím papírem.
  • Těsto hustě posypeme osmahnutou strouhanku.
  • Očištěné půlky jablek nastrouháme do misky na větších ovorech struhadla.
  • Přisypeme skořicový cukr, případně rozinky nebo ořechy. Náplň ještě můžeme podle chuti přisladit. Jsme-li spokojení, vysypeme náplň na těsto pokryté strouhanku tak, aby jablka nesahala úplně až k okrajům; na každé straně necháme asi 2 cm volného těsta.
  • Těsto s jablkovou náplní přímo na plechu opatrně zavineme.
  • Začneme na kratší straně obdélníku a rolujeme tak, aby nakonec spoj zůstal vespod, okraje zmáčkene k sobě a ohneme dolů pod závin.
  • Do hrnečku rozklepneme vajíčko, dobře promícháme a touto směsí potřeme celý závin.
  • Vložíme zhruba na 15 minut do předehřáté trouby, nebo dokud nezíská zlatou barvu; vyjmeme závin ho z trouby.
  • Zbylým vajíčkem můžeme závin v průběhu pečení potírat.
  • Vychlazenou smetanu nalijeme do misky a metlami šleháme.
  • Občas šlehač vypneme, abychom zkontrolovali konzistenci smetany, pokud bychom šlehali příliš dlouho, šlehačka by zežloutla a změnila se v máslo.
  • Vychladlý štrúdl pocukrujeme, nakrájíme na porce rozdělíme na talíře a ozdobíme šlehačkou.


  • nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]