Rýžový nákyp s meruňkami a rozinkami
(Z časopisu Ona Dnes: "Vaříme podle socialistické kuchařky", listopad 2009, česká kuchyně)

Rýžový nákyp Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 litr mléka
  • 250 g rýže
  • sůl
  • 100 g másla + 1 lžíce na pečení
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z poloviny citrónu
  • 1 hrst rozinek
  • 1 meruňkový kompot
  • 4 bílky

    Postup přípravy:
  • Rýži propláchneme vroucí vodou a necháme okapat.
  • V kastrole se silným dnem uvedeme do varu mléko, vsypeme rýži, vložíme kousek másla a špetku soli a dusíme pod poklicí skoro do měkka.
  • Potom rýži dovaříme na vláčnou kaši.
  • Troubu předehřejeme na 170° C.
  • Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry, přidáme citrónovou kůru, rozinky a vše vmícháme do zchladlé kaše, nakonec přidáme sníh z bílků.
  • Zapékací misku vymažeme, naplníme polovinou kaše, poklademe scezenými meruňkami a překryjeme zbylou kaší.
  • Povrch pokapeme máslem a pečeme dozlatova, asi 45-50 minut.
  • Necháme asi 10 minut odpočinout a podáváme poprášené cukrem, šťávou z meruněk a ozdobené lístky meduňky.
    Rýžové nákypy k nám asi přišly z Rakouska, kde se peče údajně poněkud nákladnější varianta. Naše české kuchařky si po příchodu z Vídně recept upravily podle možností místa odkud pocházely. Velmi často se jako ovoce používají švestky, pak meruňky, ale i další ovoce např. kompotované třešně, višně, čerstvá jablka apod. Nejoblíbenější je však švestkový rýžový nákyp s vypeckovanými kompotovanými švestkami. Nákyp je upečen dorůžova pak mírně pocukrovaný a zalitý šťávou z ovoce. Má jemnou vůni po vanilce případně se závanem skořice, pokud ji použijeme. Měl by být dobře propečený a přesto vláčný. Můžeme ho také upéct šetrněji ve vodní lázni - jednoduše tak, že vložíme pekáček s nákypem do většího pekáče s asi 1 cm vody a vložíme do předehřáté trouby. Další převzatá rada (Jana Florentýna) je že, pečeme asi 50 minut na vodní lázni bez jakéhokoliv vměšování do probíhajícího procesu, pak vypneme ohřev, pootevřeme dvířka trouby na jeden až dva centimetry a upečený nákyp necháme půl hodiny nerušeně chladnout. Nu a můžeme podávat, anebo necháme nákyp úplně vychladnout a jíme ho studený jako dezert.
    Rýžový nákyp se švestkami a rozinkami
    (Z receptu doporučeného kuchařem bývalé socialistické prodejny potravin "PRAMEN", česká kuchyně)

    Suroviny pro 4 osoby:
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 500 ml vody
  • 500 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g másla
  • 3 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůra z poloviny citrónu
  • 20 g rozinek
  • 400 švestkového kompotu

    Postup přípravy:
  • Rýži propláchneme vroucí vodou a necháme okapat.
  • V kastrole se silným dnem uvedeme do varu vodu s částí mléka (asi 250 ml), vsypeme rýži a dusíme pod poklicí skoro doměkka.
  • Když jem rýže téměř měkká, přidáme zbývajících 250 ml mléka, 80 g cukru a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.
  • Do prochladlé rýže vmícháme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, a vyprané rozinky.
  • Troubu zapneme a předehřejeme na 180° C.
  • Pekáček nebo jinu formu vymažeme máslem, na kterém rozprostřeme polovinu připravené rýžové kaše, poklademe půlkami švestek a překryjeme zbývající rýžovou kaší.
  • Zakapeme povrch máslem a pečeme asi 30- 45 minut v předehřáté troubě dozlatova.
  • Na zapečený nákyp rozetřeme tuhý sníh mezitím ušlehaný z bílků a cukru a dáme ještě na chvíli do trouby (asi 15 minut).
  • Rýžový kompot podáváme politý šťávou odcezenou ze švestkového kompotu a můžeme případně posypat skořicovým cukrem..

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]