Švestkové knedlíky z bramborového těsta
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha,1975, česká kuchyně)

Suroviny:
Na těsto:
  • 250 ml prolisovaných vařených brambor
  • 1 lžička másla nebo rostlinného tuku Hera
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 8 lžic mléka
  • hrubá mouka dle potřeby
    Na náplň:1 kg švestek, omyté, osušené
    Na polití a posypání:
  • 80 g másla nebo sádlo
  • tvaroh nebo na másle osmahnutá strouhanka, nejlépe mletý mák
  • cukr

    Postup přípravy:
  • Do mísy dáme prolisované brambory, přidáme nahřáté máslo, vejce, sůl, mléko a mouku a vypracujeme tužší těsto.
  • Na moukou posypaném vále utvoříme váleček a nakrájíme jej na přiměřené díly.
  • Dílky poklademe osušeným ovocem a pečlivě zabalíme knedlíky.
  • Vaříme asi 6 až 8 minut, podáváme s máslem (sádlem) a tvarohem nebo s mletým mákem (je v oblibě v jižních Čechách a u nás na Slovácku)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]