Nudlový nákyp s jablky
(J. Břízová, Juliana Fialová aj.: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně", str. 438, SZdN Praha, 1928, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 200 g širokých nudlí
  • 650 ml mléka
  • sůl
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 3 vejce (3 žloutky a 3 bílky)
  • vanilka (vanilkový cukr)
  • 500 g jablek, pokrájené

    Postup přípravy:
  • Mléko osolíme a uvedeme do varu, přisypeme nudle a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až vše zhoustne.
  • Zatím co nudle chladnou, utřeme tuk s cukrem a žloutky do pěny, přidáme vychladlé nudle, vanilku (vanilkový cukr) a z bílků tuhý sníh.
  • Vrstvu nákypu dáme do vymazané formy nebo pekáčku, poklademe pokrájenými jablky, na ně rozetřeme druhou vrstvu nákypu.
  • Povrch pokapeme máslem a nákyp pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) 30-45 minut.
  • Podáváme pocukrovaný.

    Varianty:
    Nudlový nákyp třešňový s oříšky:
  • Připravujeme stejně, při zamíchávání sněhu přidáme hrst ustrouhaných oříšků.
  • Nákyp proložíme 500 g vypeckovaných třešní
    Nudlový nákyp s tvarohem
  • Připravujeme stejně, místo jablek jej však proložíme asi 500 g dobrého umíchaného tvarohu.
  • Viz také samostatný předpis v DDK >>ZDE (klikni).

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]