Maďarské švestkové knedlíky (2 x)
»"Výborné, lehké a v několika obměnách známé švestkové knedlíky mají v Praze a ve Vídni staletou tradici. Příprava švestkových knedlíků vyžaduje zvláštní péči. Není umění uvařit knedlíky, jejichž vzhled připomíná středověké dělové koule a na něž nám přejde chuť dříve, než v silném, tvrdém nebo lepkavém těstě objevíme švestku. Dobrý švestkový knedlík má těsto tenké, jemné, lehké a křehké, které můžeme připravít podle výše uvedeného receptu. Jakost knedlíků závisí na druhu a jakosti švestek. Nejlepší jsou švestky velké, které jdou snadno od pecek a zralé. Nesmějí být přezrálé a pomačkané. Prvotřídní švestky nemusíme přislazovat. Pokud vybereme pecku (raději ne) můžeme do pecky vložit kousek cukru se skořicí, aby knedlíky držely tvar.
Elek Magyar: "Kuchařská kniha - Labužník, Pannonia Budapešť, 1960)
Švestkové knedlíky Elek Magyara
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 128, Pannonia-Budapešť, 1960)
Suroviny:
Na těsto:
  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • tuk velikosti vlašského ořechu
  • 200 - 250 g mouky
  • velké kyjovské švestky, nepřezrálé

    Postup přípravy:
  • Vařené, oloupané a prolisované brambory promícháme nejdřív s vejcem, potom s troškou husího sádla (nemáme-li tak másla nebo vepřového sádla).
  • Pak přidáme mouku a vypracujeme vláčné, ne příliš měkké těsto.
  • Těsto tence vyválíme přibližně na 2 mm, nakrájíme na pravidelné čtverečky a na každý vložíme jednu zralou švestku, pokud nejsou červivé, dáme je i s peckou - budou mít hezčí tvar.
  • Těsto uzavřeme a pomoučenou dlaní zakulatíme.
  • Knedlíky uvaříme ve vařící vodě (nepřevařit), pak je obalíme (strouhanky, mák) upravíme na mísu a ihned podáváme.

    Švestkové knedlíky Tamáse Jeneiho
    (Tamás Jenei: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
    Suroviny pro 4 osoby:
  • 500 g brambor; vychladlé, nejlépe uvařené ve slupce již od předešlého dne
  • 150 - 200 g mouky
  • 1 celé vajíčko
  • 100 g strouhanky
  • 50 g másla
  • 10 - 15 vypeckovaných švestek (můžeme použít i kompotované)
  • sůl, vanilkový cukr, skořice, smetana podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Uvaříme brambory ve slupce, nejlépe den dopředu; pokud je zpracováváme týž den necháme je dobře vychladnout, bude stačit asi 15 minut v lednici a pak je teprve nastrouháme.
  • Do nastrouhaných brambor přidáme vajíčko, špetku soli a takové množství mouky, které hmota vstřebá.
  • Vypracujeme nelepivé těsto (množství mouky záleží na druhu brambor, ale také na tom, jak jsou brambory staré; z nových brambor knedlíky ani nezkoušejme dělat, protože mají nízký obsah škrobu a vysoký poměr vody).
  • Těsto necháme chvilku odpočinout
  • Mezitím nasucho opražíme strouhanku a máslo přidáme až tehdy, když již začíná strouhanka bez tuku hnědnout.
  • Hospodyňky to dělají většinou naopak, strouhanku sypou do rozpáleného tuku, to v sobě skrývá jedno nebezpečí: strouhanka v tuku se totiž hnědě zabarví, aniž by se opražila.
  • Při pražení bez tuku však nesmíme pánev ani na okamžik spustit z očí, protože strouhanka se snadno připaluje.
  • Když je strouhanka již osmažená teprve přidáme kousek másla.
  • Podmáslí, které v másle při výrobě zůstává, teplem zkaramelizuje a strouhanku příjemně ochutí.
  • Švestky, kterými budeme knedlíky plnit, bohatě posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, kterou opravdu nešetříme.
  • Odpočinuté těsto ještě jednou propracujeme a vyválíme na placku silnou asi půl centimetru.
  • Když se již nelepí na mísu, tak má tu správnou konzistenci.
  • Placku rozřežeme na stejné čtverce a na každý položíme jednu půlku švestky vnitřkem dolů.
  • Růžky čtverečků přeložíme suchými prsty přes sebe a v dlaních vytvoříme kulaté knedlíky (na suché ruce se těsto nebudou lepit).
  • Vaříme je ve vroucí, mírně slané vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.
  • Po vytažení z vody je ještě horké a vlhké obalíme ve strouhance.
  • Před podáváním knedlíky polijeme smetanou ochucenou vanilkovým cukrem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]