Křehulky - maďarský smažený moučník
(Recept z maďarského seriálu "Chutné tradice", TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Křehulky - dělávaly maďarské babičky a prababičky nejčastěji v období masopustu. V novějších maďarských a nakonec i v našich kuchařských knihách jsou tyto smažené sladkosti nazývány "Boží milosti" (Elék Magyar, viz recept níže). První níže uvedený recept je od kuchařek z maďarské vesnice Hollóko (Havraní kámen). Historie vesnice sahá až do 13. století. Leží asi hodinu cesty severovýchodně od Budapešti, v pahorkatině v blízkosti slovenské hranice. V těch dávných dobách byl zde postaven hrad, ke kterému se váže tato legenda: Majitel hradu a panství Andreáš Kačič unesl jednu hezkou dívku ze sousední vesnice, tá však měla za chůvu čarodějnici, která povolala na pomoc čerty. Ti v podobě havranů mu odnášeli v noci kameny z hradu dokud se nedaly věci do pořádku. Proto ten název "Havraní kámen" jak hradu, tak blízké vesnice. První kostel stál v podhradí, jenomže byl za dob Turků (1552) zničen i s vesnicí. Na místě, kde byla původní vesnice později vyrostla nová. Obyvatelé postavili po 200 letech nový kostel sv. Martina s dřevěnými věžemi. Bylo to na konci 19. století tj. v roce 1889. Stará část vesnice (65 domů) si dosud zachovává záměrně svůj středověký ráz. Je na seznamu chráněných památek UNESCO. Jejím středem se táhne jediná ulice s domy, které jsou k ní situovány většinou v pravém úhlu. Můžeme zde vidět tradiční vesnické domky s hezkým průčelím a zábradlím se sloupky. Je to turisty hojně navštěvovaný "živoucí skanzen". Budovy a domky se stále staví a rekonstruují tak, aby vypadaly jako v dávných dobách. Původní domky neměly komíny, z komínů se platily daně. Kouř odcházel dírou ve stropě přes půdu, ale dnes již komíny mají, ale ty jsou dobře zamaskované.
Suroviny:
  • 2 žloutky
  • 200 ml smetany šlehačky
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 2 náprstky rumu
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • hladká mouka, podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Žloutky vložíme do mísy, přidáme smetanu, sodu, trošku rumu, moučkový cukr a špetku soli.
  • Vše promícháme rukou a pak přidáváme postupně tolik mouky, aby vzniklo lehčí, ne příliš tuhé těsto (měkčí jak na nudle).
  • Dobře vypracujeme, přemístíme na vál a ještě prohněteme rukama.
  • Pak těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout.
  • Pracovní desku i váleček posypeme moukou, aby se těsto nelepilo a vyválíme na plát.
  • Po vyválení nakrájíme rádýlkem na obdélníky, které ještě uprostřed šikmo nakrojíme.
  • Jeden nebo oba cípy obdélníku pak můžeme provléci tímto řezem a získáme pro maďarské křehulky tradičních tvar.
  • Připravené křehulky vkládáme do horkého sádla, a během 1 až 2 minut osmažíme.
  • Osmažíme jednu stranu, pak je obrátíme a osmažíme i druhou stranu.
  • Vyjmeme, položíme na papírový ubrousek a pak podáváme pocukrované na talíři.
    nahoru

    Boží milosti
    (Elék Magyar: Kuchařská kniha - Labužník, str. 142, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)
    Suroviny:
  • 300 g mouky
  • 6 žloutků
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce smetany šlehačky
  • vanilkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Do mouky přidáme žloutky, špetku soli, cukr, rum, smetanu a vypracujeme těsto asi tak tuhé, jako na tažený závin.
  • Mouku podle potřeby ještě přidáme.
  • Dobře vypracované těsto necháme 20 - 25 minut odpočinout, pak je tence vyválíme a rádýlkem nakrájíme na 5 cm široké a 10 cm dlouhé obdélníky, které ve středu dvakrát nařízneme a v rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.
  • Okapané klademe na mísu, posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]