Jahodová pěna a krém
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", Svépomoc Praha 1989)Čerstvé jahody - jsou zejména v době sezóny exluzivní, lahodnou a ie snadno přístupnou surovinou. Používají se pro přípravy řady dobrot: např.dezertů, nápojů, ovocných salátů, krémů, pěn, rosolů, studené omáčky(polévky) a dále moučníků, chlazených pohárů a jiných dobrot. Kulturních odrůd zahradních jahod je mnoho a patří mezi nejoblíbenější druhy našeho jarního ovoce. Na jejich sezonu se všichni těší a snad není žádná zahrádečka, kde by nebylo vysazeno aspoň několik chomáčků jahodových rostlinek. Stále více se rozšiřuje jejich velkovýrobní pěstování. Jahody obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B (hlavně B1, B2), značné množství vitamínu C, vitamín K, vápník a fosfor. Nejvhodnějším je jejich podávání v syrovém stavu, rozmačkaných s cukrem, mlékem nebo smetanou.
Jahodová pěna
Suroviny: 300 g čerstvých jahod4 lžíce cukru2 bílky1 špetka soli2 lžíce citrónové šťávy1 šálek smetany ke šlehání
Postup přípravyOčištěné, jahody rozdělíme na tři dílyZ toho 2/3 rozmačkáme s polovinou cukru
a zbylé necháme na ozdobu.Bílky nepatrně osolíme a šleháme do husté pěny, do které přidáme zbylý cukr a došleháme.Smetanu také ušleháme do husté pěny.Polovinu smetany smícháme s bílkovým sněhem na pěnu.Bílkovou pěnu pak promícháme s rozmačkanými jahodami a dáme do pohárů, pokapeme citrónovou šťávou, ozdobíme druhou polovinou šlehačky a na půlky pokrájenými jahodamiPodáváme s piškoty nebo sušenkami.
Jahodový krém
Suroviny:500 g jahod2,5 šálku smetany na šlehání 1 šálek mléka3 lžíce cukru2 žloutky1 lžíce škrobové moučky
Postup přípravy:
V mléce dobře rozkvedláme žloutky, cukr, a škrobovou moučku.Nádobu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání necháme směs zhoustnout na krém.Krém dáme vychladit a pak smícháme s ušlehanou smetanouPodáváme v kompotových miskách nebo pohárech.Nad dno kompotové misky dáme čerstvé oprané jahody, zalijeme krémem a ozdobíme ušlehanou smetanou.Povrch misek ozdobíme jahodami a po vychlazení.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME