Jamieho čokoládové hrníčky
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", ze seriálu BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 242, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)

Suroviny pro 4 porce:
  • 200 g čokolády na vaření
  • 200 g smetany na šlehání
  • 2 velké žloutky
  • pomerančová kůra
  • 20 g másla
  • 3 lžíce brandy
  • sůl
  • sušenky

    Postup přípravy:
  • Smetanu necháme na plotně v pánvi s těžkým dnem asi 1 až 1,5 minuty; je to rychlé.
  • Za tu dobu nevaří, ale spíš jenom tak probublává.
  • Pak ji odstavíme, počkáme asi minutu a hodíme do ní nalámanou čokoládu.
  • Vezmeme vařečku a mícháme až se ze smetany postupně stává taková neuvěřitelná záležitost - hladká hmota.
  • Je to dost horké, aby se čokoláda rozehřálá.
  • Do tohoto pokrmu dáváme žloutky, protože opravdu obohatí a zintenzivní čokoládovou chuť.
  • Je jasné, že žloutky nepotřebují nějaké velké vaření, ale musíme to chvíli míchat, přece nechceme mít míchaná vajíčka v čokoládě.
  • Ještě přidáme brandy; dáme 1,5 až 3 lžíce.
  • Trik je v tom, že každá brandy je jiná, použijeme něco jen tak na půl dobrýho - nemusí být nějaká super, trochu to promícháme a ochutnáme.
  • Brandy a čokoláda to je pěkná kombinace, ale když tam dáme hodně "šnapsu" tak to není dobré, jen ho přidáme tak na chuť.
  • Můžeme tam dát také pomerančovou kůru, má to pak pomerančovou příchuť a je to pomerančová čokoláda.
  • Poslední co potřebujeme, je přidat tam ještě kousek másla; asi tak 20 g, taková malá hrudka másla úplně stačí k tomu, aby jsme obohatili chuť a bylo to příjemně jemné.
  • Trochu to můžeme i osolit; je zajímavé, že čokoláda vždycky snese malou špetku soli a ta vždy zvýrazní její chuť.
  • Ochutnáme. Ano, teď je to pěkně jemné.
  • Směs nalijeme do malých šálků na esspreso a ty skoro naplníme čokoládou.
  • Do šálků zapíchneme citrónové nebo jiné křupavé podlouhlé sušenky - to je jako obloha.
  • Dáme tam tak tři sušenky a ještě kousek sušenky místo lžičky.
  • Necháme před podáváním v lednici asi tak minimálně 30 minut nebo i den.

    Poznámky autora:
    Moučník se srazí
    - když se nám podaří přidat máslo dřív, než směs správně vychladne. Dá se to napravit tak, že směs necháme déle vychladnout, potom do ní přidáme trochu studeného mléka a šleháme, dokud nemá opět hladkou strukturu.
    Odlehčit dezert - můžeme ještě více, aby téměř připomínal pěnu tak, že do směsi nakonec přimícháme sníh ze dvou bílků. Jinak je však moučník sám o sobě velmi jemný, nadýchaný a bohatý.
    Čokoládové hrníčky se hodí - úplně ideálně na večírky (třeba oslavy Silvestra aj.), protože si je můžeme připravit v klidu den předem a schovat je v chladničce. Dobrá je k tomu také výše uvedená kombinace se sušenkami. Klíčem úspěchu jsou malé porce - velikosti šálku na esspreso. To je ta ideální velikost.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]