Jamieho čokoládové hrníčky
(Jamie Oliver:"Kuchař bez čepice", ze seriálu BBC2 na TV Spektrum 2000 a z knihy "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str. 242, Spektrum Grafik a.s., překlad Robert Kubánek, 2003)
Suroviny pro 4 porce:
200 g čokolády na vaření 200 g smetany na šlehání2 velké žloutky pomerančová kůra 20 g másla3 lžíce brandysůlsušenky
Postup přípravy:Smetanu necháme na plotně v pánvi s těžkým dnem asi 1 až 1,5 minuty; je to rychlé.Za tu dobu nevaří, ale spíš jenom tak probublává.Pak ji odstavíme, počkáme asi minutu a hodíme do ní nalámanou čokoládu.Vezmeme vařečku a mícháme až se ze smetany postupně stává taková neuvěřitelná záležitost - hladká hmota.Je to dost horké, aby se čokoláda rozehřálá.Do tohoto pokrmu dáváme žloutky, protože opravdu obohatí a zintenzivní čokoládovou chuť.Je jasné, že žloutky nepotřebují nějaké velké vaření, ale musíme to chvíli míchat, přece nechceme mít míchaná vajíčka v čokoládě.Ještě přidáme brandy; dáme 1,5 až 3 lžíce.Trik je v tom, že každá brandy je jiná, použijeme něco jen tak na půl dobrýho - nemusí být nějaká super, trochu to promícháme a ochutnáme.Brandy a čokoláda to je pěkná kombinace, ale když tam dáme hodně "šnapsu" tak to není dobré, jen ho přidáme tak na chuť.Můžeme tam dát také pomerančovou kůru, má to pak pomerančovou příchuť a je to pomerančová čokoláda.Poslední co potřebujeme, je přidat tam ještě kousek másla; asi tak 20 g, taková malá hrudka másla úplně stačí k tomu, aby jsme obohatili chuť a bylo to příjemně jemné.Trochu to můžeme i osolit; je zajímavé, že čokoláda vždycky snese malou špetku soli a ta vždy zvýrazní její chuť.Ochutnáme. Ano, teď je to pěkně jemné.Směs nalijeme do malých šálků na esspreso a ty skoro naplníme čokoládou.Do šálků zapíchneme citrónové nebo jiné křupavé podlouhlé sušenky - to je jako obloha.Dáme tam tak tři sušenky a ještě kousek sušenky místo lžičky.Necháme před podáváním v lednici asi tak minimálně 30 minut nebo i den.
Poznámky autora:
Moučník se srazí - když se nám podaří přidat máslo dřív, než směs správně vychladne. Dá se to napravit tak, že směs necháme déle vychladnout, potom do ní přidáme trochu studeného mléka a šleháme, dokud nemá opět hladkou strukturu.
Odlehčit dezert - můžeme ještě více, aby téměř připomínal pěnu tak, že do směsi nakonec přimícháme sníh ze dvou bílků. Jinak je však moučník sám o sobě velmi jemný, nadýchaný a bohatý.
Čokoládové hrníčky se hodí - úplně ideálně na večírky (třeba oslavy Silvestra aj.), protože si je můžeme připravit v klidu den předem a schovat je v chladničce. Dobrá je k tomu také výše uvedená kombinace se sušenkami. Klíčem úspěchu jsou malé porce - velikosti šálku na esspreso. To je ta ideální velikost.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME