Ainsleyho banánový pohár se zmrzlinou
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Gourmet Express 1", TV seriál BBC 2, převzato v srpnu 2003)
Suroviny:
3 banány (podle počtu strávníků)tři druhy zmrzliny (kopeček na jednu porci)
Na ozdobení:kandované višně na ozdobumleté oříšky na posypánítrojúhelníkový oplatek
Na čokoládovou polevu:1,5 tabulky čokolády100 g hnědého cukru2 lžíce zlatého sirupu (medu)150 ml husté smetany (na šlehání)100 g másla
Postup přípravy:
Příprava čokoládové polevy:Čokoládovou polevu si připravíme ze všeho úplně nejdříve.Čokoládu nalámeme do kovového kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce hnědého cukru, pár lžic dobrého zlatého sirupu (nebo medu), husté smetany na šlehání a aby se poleva pěkně leskla, tak přidáme ještě ždibec másla.Teď to všechno teplem rozpustíme, skoro jako bychom to vařili, ale vařit se to nesmí!Nejlépe když použijeme vodní nebo parní lázeň.Jakmile se čokoláda rozpustí, všechno spolu dobře zamícháme a budeme mít báječnou hladkou čokoládovou polevu.
Příprava banánů se zmrzlinou:Oloupané banány ze strany přidržíme, aby se nám nepřelomily při krájení a rozřízneme je opatrně po délce napůl a vložíme do podlouhlé misky.Na banán naklademe tři kopečky různých druhů zmrzlin (čokoládové, rybízové, jahodové apod.).
Konečná úprava poháru:
Čokoládovou polevu nabereme vařečkou, necháme ji ztékat tenkým proudem na banány i kopečky zmrzliny na misce a pěkně je počmáráme.Nakonec nahoru posadíme pár třešniček na ozdobu a posypeme nastrouhanými oříšky.Do prostředního kopečku zmrzliny zasuneme jeden konec trojúhelníčkového oplatku.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME