Ainsleyho banánový pohár se zmrzlinou
(Ainsley Harriott: "Ainsley´s Gourmet Express 1", TV seriál BBC 2, převzato v srpnu 2003)

Suroviny:
  • 3 banány (podle počtu strávníků)
  • tři druhy zmrzliny (kopeček na jednu porci)
    Na ozdobení:
  • kandované višně na ozdobu
  • mleté oříšky na posypání
  • trojúhelníkový oplatek
    Na čokoládovou polevu:
  • 1,5 tabulky čokolády
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 lžíce zlatého sirupu (medu)
  • 150 ml husté smetany (na šlehání)
  • 100 g másla

    Postup přípravy:
    Příprava čokoládové polevy:
  • Čokoládovou polevu si připravíme ze všeho úplně nejdříve.
  • Čokoládu nalámeme do kovového kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce hnědého cukru, pár lžic dobrého zlatého sirupu (nebo medu), husté smetany na šlehání a aby se poleva pěkně leskla, tak přidáme ještě ždibec másla.
  • Teď to všechno teplem rozpustíme, skoro jako bychom to vařili, ale vařit se to nesmí!
  • Nejlépe když použijeme vodní nebo parní lázeň.
  • Jakmile se čokoláda rozpustí, všechno spolu dobře zamícháme a budeme mít báječnou hladkou čokoládovou polevu.
    Příprava banánů se zmrzlinou:
  • Oloupané banány ze strany přidržíme, aby se nám nepřelomily při krájení a rozřízneme je opatrně po délce napůl a vložíme do podlouhlé misky.
  • Na banán naklademe tři kopečky různých druhů zmrzlin (čokoládové, rybízové, jahodové apod.).
    Konečná úprava poháru:
  • Čokoládovou polevu nabereme vařečkou, necháme ji ztékat tenkým proudem na banány i kopečky zmrzliny na misce a pěkně je počmáráme.
  • Nakonec nahoru posadíme pár třešniček na ozdobu a posypeme nastrouhanými oříšky.
  • Do prostředního kopečku zmrzliny zasuneme jeden konec trojúhelníčkového oplatku.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]