Velikonoční medové jidáše
(Antonín Jiráček: "Knihovna Květů" čís. 47., str. 58, 1981)
Jidáše - se tradičně připravovaly o Velikonocích na Zelený čtvrtek a Velký pátek z kynutého těsta. Měly tvar spletených provazů, které symbolizovaly provaz, na kterém se Jidáš oběsil po zradě Krista. V některých obcích na Valašsku pekly hospodyně pro velikonoční "rapáčníky" či "hrkače" (chlapce s velikonočními řehtačkami) velikonoční jidáše ve tvaru jelínků, lišek a jiných zvířátek. V Mladcové a taky v jiných vsích se na Velký pátek pekli realističtější jidáši - těstové figurky v lidské podobě. Upečené jidáše se podávaly a jedly pokapané medem, který měl chránit před bodnutím včelou nebo před hadím uštknutím.
Velikonoční jidášeSuroviny:
  • 100 g medu
  • 100 g másla
  • 500 g hrubé mouky
  • 30 g droždí
  • lžíce cukru pro kvásek
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra
  • 250 ml mléka
  • tuk na namazání plechu
  • 100 g medu na potření hotového pečiva
    Postup přípravy:
  • Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochu vlahého mléka uděláme kvásek a dáme ho vykynout.
  • Med a máslo mírně ohřejeme, umícháme, přidáváme jeden po druhém žloutky a chvíli třeme.
  • Do utřené směsi přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto.
  • Necháme vykynout na teplém místě a když těsto vykyne vyválíme prameny a stáčíme je buď jako šnečí domeček tj. do spirály nebo dva prameny spleteme dokulata a teprve stočíme.
  • Můžeme také vytvarovat z těsta různé uzlíky, houstičky, preclíčky, postavičky či zvířátka.
  • Své výtvory klademe na pomaštěný plech, potřeme vejcem a necháme ještě 20 minut nakynout. Pak je upečeme asi během 20 minut v dobře vytopené troubě (180-200°C) dozlatova.
  • Vychladlé jidáše můžeme rozkrájet a pomazat medem.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]