Ainsleyho mafinky s bílou čokoládou a malinami
(Ainsley Harriot: "Ainsley´s Gourmet Express 1", z TV seriálzu BBC-2, pro DDK upraveno v srpnu 2003)Vždy když pečeme nějakou tu dobrotu, tak je na tom nejhezčí moment jak otevřeme troubu a vyvalí se ta báječná vůně a máme sto chutí to všechno spořádat ihned, . . . ale musíme odolat, budeme stateční. Upečené mafinky položíme na rošt, necháme vychladnout a pak je teprve vyndáme z misek a vybalíme z papíru. Teď nám teprve bude jasné jak bylo dobře složit do formiček pečlivě papír na pečení; jdou vyjmout o mnoho lépe. Když mafinky roztrhneme uvidíme vedle malin báječné kousky roztavené čokolády a hned nám je jasné, že to bude opravdu mimořádná lahůdka.
Suroviny:
První mísa:200 g hladké mouky, prosetá2 lžičky prášku do pečiva100 g krystalového hnědého cukrubaliček vanilkového cukru‚ (nebo několik kapek vanilkového extraktu, který však dáme ke kapalinám v menší míse)
Druhá mísa:1 vajíčko250 ml mléka50 g rozpuštěného másla
Třetí miska:1 tabulka bílé čokolády, nasekná250 g čerstvých malin
Postup přípravy:Předehřejeme troubu na 200°CPřipravíme mafinkové formičky vyložením silikonovým papírem na pečení, stočeným do kornoutu, (nebo papírovými košíčkami do formiček nebo můžeme formičky pouze jednoduše dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou - DDK)Do první mísy prosejeme mouku, přidáme několik lžiček prášku do pečiva, vanilkový cukr a krystalový hnědý cukr, který pak dá mafinkám krásnou zlatou barvu.Do druhé misky rozklepneme vajíčko, několik kapek vanilkového extraktu (pokud jsme vanilku již nedali do moučné směsi jako vanilkový cukr) a mléko. Všechny kapalné ingredience navzájem dobře promícháme a přimícháme ještě máslo rozpuštěné v mikrovlnce, kde se to zdá být jednodušší, . . . je to lepší než špinit další rendlík.Kapalnou směs s druhé mísy vmícháme do moučné směsi v první míse - tj. jak je obvyklé u mafinek a tak tekuté ingredience spojíme se suchými.Je to nádhera jak je těsto hlaďoučké, ale hlavně ho moc nepřemíchejme.Teď ještě nasekáme tabulku bílé čokolády na kousky, ale ne moc nadrobno, raději uděláme větší kousky a z nichž pak některé nasypeme na mafinky před pečením a sáme si je go "třetí misky". Nějaké kousky, tak větší polovinu, zamícháme přímo do těsta.Přisypeme větší část nachystaných malin, několik si jich opět dáme stranou na ozdobení hotových mafinek.Maliny do směsi vmícháme jen lehce, hlavně je nerozmačkáme, nesmí z toho být růžová kaše.Teď vezmeme větší lžíci a nabereme trochu těsta a seškrábneme je do formičky vyložené papírem nebo vymazané tukem, jde to snadno, krásně to tam sklouzne.Když formy naplníme tak do 2/3, vezmeme odložené maliny, dloubneme prstem do těsta a do vytvořeného důlku vložíme malinu a navrch nasypeme pár kousků nakrájené bílé čokolády.Naplněnou mafinkovou několikanásobnou formu položíme na plech a šup do trouby vyhřáté na 200 °C (plyn na 2 stupni). Pečeme 30 minut - dokud nejsou krásně zlaté.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME