Koláče očkaté neboli šátečkové
(Recept z receptáře zapůjčeného paní Marií Volákovou z Kralup nad Vltavou, do DDK vepsáno v únoru 2011)Koláče očkaté aneb šátečkové - připomínají svým konečným tvarem i náplněmi nedávno v DDK uvedené půlroční koláčky". Hlavní rozdíl je v tom, že se připravují po nakynutí těsta kváskem a dále obsahují podstatně méně tuku. Těsto pro půlroční koláčky s vysokým obsahem tuku lze spíš považovat za těsto "křehké". Proto také očkaté kynuté koláče nevydrži tak nezvykle dlouho jako zmíněné křehké koláče - jejich kamarádky.Očkaté se nazývají proto, že po zabalení šátečku z těsta vykukují na nás nádivky - jako"očka".
Suroviny:500 g polohrubé mouky80 až 120 g tuku např. másla nebo Hery2 až 3 žloutky100 g cukru30 g droždí1/2 lžičky soli125 až 330 ml mléka1 vejce na potření koláčůtuk na vymazání plechu
Postup přípravy:Droždí rozdrobíme a rozmícháme s 5 lžíceni vlažného mléka, 2 lžičkami cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme vzejít <>i>kvásek na teplém místě.Pak k němu přidáme zbylý cukr, vanilku (vanilkový cukr), osolenou mouku a tekuty ale vychladlý tuk.Žloutky rozkvedláme ve zbylém mléce a zaděláme těsto.Dobře je vypracujeme vařečkou až je vláčné a elastické.Povrch těsta poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě vykynout.Z vykynutého těsta vyválíme na poprášeném vále asi 1 cm silný plát, který nakrájíme na čtverce o straně asi 7 cm.Doprostřed každého čtverce dáme zvolenou hustou nádivku.Rohy čtverců těsta povytáhneme, cípky křížem přeložíme a stiskneme tak, aby nádivka čtyřmi otvory neboli "očky" vykukovala.takto připravené koláče klademe na pomaštěný plech a necháme vykynout.Po vykynutí potřeme koláče rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 25 - 30 minut.
Nádivky do očkatých neboli šátečkových koláčů
Nádivka tvarohová
Suroviny:300 g měkkého tvarohu30 g másla80 g moučkového cukru s vanilkou1 až 2 vejec20 g rozinektrochu nastrouhané citrónové nebo pomerančové kůry
Postup přípravy:V misce utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr, příchutě.Pak přidáme sítem protřený tavroh, spařené a přebrané rozinky.Nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Nádivka maková
Suroviny:150 g mletého máku70 g moučkového cukru se lžičkou vanilkového cukru20 g máslatrochu nastrouhané citrónové kůry a mleté skořice, popřípadě 20 g čokolády2 lžíce piškotových drobečků
Postup přípravy:Jemně umletý mák povaříme s mlékem a máslem doměkka.Pak přidáme cukr a jakmile mák trochu zhoustne odstavíme jej z ohně.Přidáme příchutě, nastrouhanou čokoládu popřípadě i piškotové drobečky a dobře promícháme.Do této makové nádivky můžeme také přidat žloutek a z bílku ušlehaný tuhý sníh nebo strouhaná jádra vlašských ořechů.
Nádivka povidlová
Suroviny:200 g švestkových povidel100 g moučkového cukru2lžíce rumutrochu nastrouhané citrónové kůry a mleté skořice.
Postup přípravy:Do misky dáme povidla, přidáme vše ostatní a dobře promícháme.Příliš hustou povidlovou nádivku můžeme rozředit trochou vlažné vody.
Máslová drobenka na posypání koláčů
Suroviny:asi 100 g polohrubé nebo hrubé mouky70 g moučkového cukruasi 90 g másla1 lžička vanilkového cukru.
Postup přípravy:V kastrolku rozpustíme máslo přisypeme cukr, vanikový cukr a vše promíchámeNa to za stálého mícháníé vařečkou vsypeme tolik mouky, až se vše začne drolitHotovou drobenku odstavíme z plotny a vychladlou pak můžeme jesště prohnít prsty a používáme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME