Tvarohový koláč jaký dělala moje babička
(Tamás Jenei: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)

Suroviny:
Na náplň:
  • 100 g cukru
  • 100 g vody
  • 300 ml mléka
  • 100 g pšeničné krupice
  • 750 g tvarohu
  • 200 g cukru moučky
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk
  • sůl
  • nastrouhaná citrónová kůra
    Na těsto:
  • 600 g mouky
  • 400 g másla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany

    Postup přípravy:
    Příprava krupičné kaše k nastavení tvarohu:
  • Do hrnce si dáme ohřát vodu s malým množstvím cukru na přípravu cukrového sirupu, který podlijeme mlékem.
  • Svaříme a přimícháme krupici a uvaříme ji; krupicová kaše je rychle uvařená a vsákne do sebe téměř všechno mléko i cukr.
  • Přidáme trochu vanilkového cukru nebo vanilky z tobolky, ze které vyškrábneme semínka a dužinu.
  • Kaši můžeme dát stranou, později po vychladnutí ji přidáme k tvarohu a bude to základ náplně tvarohového koláče.
    Příprava křehkého těsta
  • Vlastní koláč uděláme z křehkého těsta, ke kterému potřebujeme 3 díly mouky 2 díly změklého másla a 1 díl mouky.
  • Proto smícháme 300 g mouky, 200 g másla a 100 g cukru moučky, pak přidáme 2 žloutky, bílky si dáme stranou, použijeme je na namazání těsta.
  • Do těsta přidáme špetku soli, ale opravdu jen velmi málo, pak 3 polévkové lžíce smetany, aby se těsto lépe dalo vypracovat.
  • Můžeme tam nastrouhat citrónovou nebo pomerančovou kůru, vždyť to bude tvarohový koláč a těsto bude mít pak výbornou chuť.
  • Suroviny v míse zpracujeme nikoliv robotem, ale rukama,. musíme cítit kvalitu těsta, jestli je dost měkké a jenom tak můžeme nastavit jeho správnou konzistenci.
  • Je to velmi jednoduché jak poznáme, že je těsto již dobré: je dobré tehdy, když se odděluje od stěn mísy a už je v něm zapracovaná všechny mouka i tu co jsme měli na rukách.
  • Když se těsto již odlepuje od stěny mísy nasypeme mouku na vál, chce to trochu hrubší vrstvu, těsto vyklopíme z mísy, a ještě je na vále chvíli hněteme.
    Vyválení křehkého těsta a jeho plnění:
  • Těsto rozdělíme je na dva díly, ze kterých budou dva stejné pláty, jeden přijde dolů na plech a druhým přikryjeme náplň.
  • Oba díly vytvarujeme do obdélníkového tvaru, aby se to daly vyválet na potřebný rozměr.
  • Položíme díl na tácek nebo na plech, který se vejde do lednice a vytvarujeme ho do tvaru obdélníku velikosti pečícího plechu, stejně vytvarujeme i druhý kus těsta.
  • Koláč bude dobrý tehdy, když budeme mít velmi tenké těsto a bude v něm hodně náplně.
  • Oba pláty vložíme do chladničky a necháme je zde asi hodinku vychladit, když nebudou dobře vychlazené nepůjdou vyválet natenko a nebudou se nám dobře péct.
  • Chce to asi tak hodinu pobytu v hladu než povrch ztvrdne.
  • Než se pláty těsta vychladí připravíme tvarohovou náplň.
    Příprava tvarohové náplně:
  • Základem tvarohové náplně je již výše uvedená krupicová kaše.
  • Protože koláč bude obsahovat hodně náplně, tak ji nastavujeme krupicí, která navíc do sebe vsákne kaplinu a uchová vlhkost tvarohu - koláč pak nebude suchý.
  • Do pšeničné krupice zamícháme tvaroh, přidáme cukr moučku s trochou vanilkového cukru a nastrouháme kůru z citrónu.
  • Teď to důkladně zpracujeme.
  • Tak a náplň máme hotovou a má lahodnou citrónovou příchuť, tak se obrátíme pozornost k plnění těsta.
    Plnění koláče tvarohovou náplní:
  • Pracovní desku poprášíme moukou a zde vyválíme studené těsto do obdélníku.
  • Trochu mouky si dáme i na váleček a těsto na něho namotáme a snadno tak přeneseme na plech, nevadí, že je trochu delší.
  • Vidličkou těsto propícháme, aby se při pečení neprohýbalo.
  • Teď promícháme náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme po celé ploše spodního plátu stěrkou.
  • Přiložíme horní plát na náplň stejným způsobem, urovnáme a přebytek těsta odřízneme.
  • Vidličkou ještě přitiskneme okraje neboli dobře utěsníme a tím dosáhneme toho, že povrch bude po upečení hezký.
  • Vrchní plát potřeme ještě bílky a hustě propícháme vidličkou - je velmi důležité předtím plát natřít, protože v opačném případě bychom dírky ucpali a těsto by během pečení prasklo.
  • Natíráme bílky důkladně zleva doprava, zprava doleva a pak ještě diagonálně.Nahoru nasypeme nahrubo nasekané ořechy.
    Pečení koláče a podávání:
  • Pečeme při 170 °C do zlatohněda přibližně 40 minut.
  • Pak koláč vyklopíme a nakrájíme na porce, vždy na jeden talířek dva kousky.
  • Krájíme na šikmé řezy, které upravíme na talíři, posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme rozinkami a plátky pomeranče.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]