Dort z kukuřičných lupínků - nepečený
(Z časopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s.r.o. Havířov, 2002)Dort z kukuřičných lupínků - je velmi originální pamlsek dokazuje, že se corn-flakes může hodit nejen k snídaní. Jeho jednoduchost zdobí i to, že je to dort nepečený. Připravený tvarohový krém můžeme proložit vypeckovanými třešněmi nebo višněmi (350 g) a pod. Část krému rozetřeme na dno formy na dorty, pak položíme vrstvu ovoce a vše přikryjeme zbylým tvarohovým krémem. Dort podle svého vkusu ozdobíme. Jedna porce obsahuje asi 380 kcal, obsah tuku lze označit za stzřední a získáme současně i zdroj vápníku.
Suroviny:120 g másla150 g hořké čokolády150 g kukuřičných lupínků20 g želatiny100 g krupicového cukru2 žloutkyšťáva z jednoho citronu250 g nízkotučného tvarohu400 ml smetany
Postup přípravy:Rozpustíme společně 100 g másla a 150 g čokolády a pak vmícháme kukuřičné lupínky.Kousek papíru na pečení potřeme máslem a z připravené čokoládové směsi na něm uděláme 12 hrudek, které později popužijeme na ozdobení dortu.Dno vnitřní strany dortové formy o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení a ve formě rozetřeme směs kukuřičných lupínků a silně ji přitiskneme ke dnu formy.Formu i dříve připravené čokoládové hrudky vložíme do chladničky (lednička).Želatinu namočíme do studené vody, žloutky rozšleháme s cukrem do nadýchané pěny a přidáme citrónovou šťávu.Žloutkovou pěnu utřeme s tvarohem a smetanu ušleháme Želatinu za mírného ohřevu rozpustíme.Do tekuté želatiny přidáme nejdříve jen několik lžic tvarohové hmoty, teprve pak přimícháme šlehačku a zbytek hmoty.Takto připravený krém roztřeme na vrstvě kukuřičných lupínků a na jednu hodinu dáme do chladničky (ledničky).Vychlazený dort ozdobíme čokoládovými hrudkami z lupínků a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME