Dort z kukuřičných lupínků - nepečený
(Z časopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s.r.o. Havířov, 2002)
Dort z kukuřičných lupínků - je velmi originální pamlsek dokazuje, že se corn-flakes může hodit nejen k snídaní. Jeho jednoduchost zdobí i to, že je to dort nepečený. Připravený tvarohový krém můžeme proložit vypeckovanými třešněmi nebo višněmi (350 g) a pod. Část krému rozetřeme na dno formy na dorty, pak položíme vrstvu ovoce a vše přikryjeme zbylým tvarohovým krémem. Dort podle svého vkusu ozdobíme. Jedna porce obsahuje asi 380 kcal, obsah tuku lze označit za stzřední a získáme současně i zdroj vápníku.
Dort z kukuřičných lupínků-foto zdrojSuroviny:
  • 120 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 g kukuřičných lupínků
  • 20 g želatiny
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 400 ml smetany

    Postup přípravy:
  • Rozpustíme společně 100 g másla a 150 g čokolády a pak vmícháme kukuřičné lupínky.
  • Kousek papíru na pečení potřeme máslem a z připravené čokoládové směsi na něm uděláme 12 hrudek, které později popužijeme na ozdobení dortu.
  • Dno vnitřní strany dortové formy o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení a ve formě rozetřeme směs kukuřičných lupínků a silně ji přitiskneme ke dnu formy.
  • Formu i dříve připravené čokoládové hrudky vložíme do chladničky (lednička).
  • Želatinu namočíme do studené vody, žloutky rozšleháme s cukrem do nadýchané pěny a přidáme citrónovou šťávu.
  • Žloutkovou pěnu utřeme s tvarohem a smetanu ušleháme
  • Želatinu za mírného ohřevu rozpustíme.
  • Do tekuté želatiny přidáme nejdříve jen několik lžic tvarohové hmoty, teprve pak přimícháme šlehačku a zbytek hmoty.
  • Takto připravený krém roztřeme na vrstvě kukuřičných lupínků a na jednu hodinu dáme do chladničky (ledničky).
  • Vychlazený dort ozdobíme čokoládovými hrudkami z lupínků a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]