Bavorský banánový dort - nepečený
(Z čřasiopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s,.r.o. Havířov, 2002)
Bavorský banánový dort - je nepečený dort s ovocnou polevou. Může být skvělým pohoštěním při všech slavnostních příležitostech obecně. Je jednoduchý a dle uveného receptu je určen pro pro osm osob. S energetickým obsahem 362 kcal/porci lze dort ještě považovat za moučník se "středním obsahem tuku". Díky přítomnému ovoci obsahuje vitamín C, železo a vápník
Bavorský banánový dort-foto zdrojSuroviny:
  • 4 banány
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády
  • 3 vejce
  • 6 lžíc krupicového cukru2 lžičky želatiny
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 150 g sušenek
  • 100 g ovocného džemu

    Postup přípravy:
  • Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a několik minut vaříme se třemi lžícemi cukru, citrónovou šťávou a malým množstvím vody.
  • Ovoce scedíme (sirup si ponecháme pro další upotřebení) a rozmačkáme banány na pyré.
  • Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a pak ji rozpustíme v sirupu z vařených banánů a promícháme s banánovým pyré.
  • Mezitím bílky oddělíme od žloutků, žloutky utřeme se zbytkem cukru.
  • Do žloutkové hmoty opatrně vmícháme připravenou banánovou hmotu a dotuha ušlehanou smetanu.
  • Sníh přidáváme postupně a jen zlehka vmícháme!
  • Čokoládu rozpustíme nejlépe na vodní lázni.
  • Sušenky rozložíme rovnoměrně na dno dortové formy (o průměru 16 cm).
  • Na vrstvu sušenek nalijeme teplou tekutou čokoládu.
  • Až čokoláda ztuhne, rozhrneme ve formě banánový připravená banánový krém-(pyré rozmíchané se želatinou").
  • Dort pak dáme na 2-3 hodiny do ledničky a po vychlazení jej potřeme tenkou vrstvou teplého ovocného džemu a případně ještě ozdobit po dle vlastního vkusu a uvážení (různým ovocem, šlehačkou, jedlými květinami apd.)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]