Bavorský banánový dort - nepečený
(Z čřasiopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s,.r.o. Havířov, 2002)Bavorský banánový dort - je nepečený dort s ovocnou polevou. Může být skvělým pohoštěním při všech slavnostních příležitostech obecně. Je jednoduchý a dle uveného receptu je určen pro pro osm osob. S energetickým obsahem 362 kcal/porci lze dort ještě považovat za moučník se "středním obsahem tuku". Díky přítomnému ovoci obsahuje vitamín C, železo a vápník
Suroviny:4 banány200 ml smetany ke šlehání100 g čokolády3 vejce6 lžíc krupicového cukru2 lžičky želatinyšťáva z jednoho citrónu150 g sušenek100 g ovocného džemu
Postup přípravy:Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a několik minut vaříme se třemi lžícemi cukru, citrónovou šťávou a malým množstvím vody.Ovoce scedíme (sirup si ponecháme pro další upotřebení) a rozmačkáme banány na pyré.Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat a pak ji rozpustíme v sirupu z vařených banánů a promícháme s banánovým pyré.Mezitím bílky oddělíme od žloutků, žloutky utřeme se zbytkem cukru. Do žloutkové hmoty opatrně vmícháme připravenou banánovou hmotu a dotuha ušlehanou smetanu.Sníh přidáváme postupně a jen zlehka vmícháme!Čokoládu rozpustíme nejlépe na vodní lázni.Sušenky rozložíme rovnoměrně na dno dortové formy (o průměru 16 cm).Na vrstvu sušenek nalijeme teplou tekutou čokoládu.Až čokoláda ztuhne, rozhrneme ve formě banánový připravená banánový krém-(pyré rozmíchané se želatinou").Dort pak dáme na 2-3 hodiny do ledničky a po vychlazení jej potřeme tenkou vrstvou teplého ovocného džemu a případně ještě ozdobit po dle vlastního vkusu a uvážení (různým ovocem, šlehačkou, jedlými květinami apd.)
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do DSKHOME