Velikonoční mazanec
(Juliana Fialová: "Česká kuchařka", Merkur Praha 1975, česká kuchyně)Mazanec - odedávna patří k Velikonocům. V moderní době je to bochánek vyrobený ze sladkého kynutého těsta, které je obdobné těstu na vánočku a zpravidla obsahuje: hladkou mouku, cukr, máslo, žloutky z vajíček, droždí, mléko, vanilkový cukr, rozinky, mandle, muškátový květ (na rozdíl od vánočky) a citrónovou kůru. Mazance jedli i obyčejní lidé již ve 15.-16. století. Pekaři pekli sladké mazance jako běžné jemné pečivo, zpočátku však bez cukru. Třtinový cukr se k nám sice v 15.-16. století dovážel, ale byl drahý. Dobrá mouka a sladké mléko nebo smetana úplně dostačovaly. Skutečný velikonoční mazanec se pekl doma s tvarohem. Bílá mouka se nasypala do sladké smetany, trochu zahřáté, a zamíchala. Potom se vzalo několik vajec, do nich se vlily kvasnice a dobrou chvíli se "vrtělo" lžící. Do těsta se přidal šafrán, hřebíček a strouhaný tvaroh. Bochánky se sázely do pece, ještě když bylo těsto teplé. Na masité dny se dělal mazanec plněný masem, ovocem a sýrem. Mazanec spolu s velikonočním beránkem a vejci je stále symbolem křesťanských Velikonoc; postním jídlem byla pučálka tj. hrách den předem namočený a potom nasucho upražený nebo upečený. Pučálka se podával zejména před Velikonocemi pátou (posmrtnou) postní neděli, ale také první, druhou nebo čtvrtou - černou, pražnou a družební..
Suroviny:
500 g polohrubé mouky120 g másla100 g cukru3 žloutky35 g droždí190 - 200 ml mlékašpetka soli30 g mandlí40 g hrozinek 1 vanilka nebo 1 sáček vanilinového cukrucitrónová kůra1-2 lžíce rumumandle na posypání
Postup přípravy:Z trochu vlahého mléka (asi 100 ml), jedné lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.V míse utřeme máslo, cukr a žloutky, přidáme vanilku, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané opražené celé mandle a hrozinky.Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře prohěteme.Dáme kynout na teplé místo a z vykynutého těsta uděláme jeden nebo dva malé mazance.Po vykynutí potřeme vejcem, křížem nařízneme a posypeme sekanými mandlemi.Pečeme na středně silném ohni (190°C) 15 minut a později teplotu zmírníme na 100°C a dopečeme během asi 45 minut (podle trouby).
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME