Panettone - italská specialita
(Annette Wolterová: "Koláče a dorty", strana 58, vydal Fortuna Print, rok neuveden, italská kuchyně)Panettone - je italský tradiční, původně jen typický vánoční moučník, připomíná druh velmi jemné bábovky typického kuželovitého tvaru, plněný kandovaným ovocem, rozinkami, mandlemi aj. Dela Smith doporučovala v jednom ze svých televizních pořadů využít tuto směs jako náhradu za anglický tradiční vánoční pudink, politý anglickou tradiční punčovou omáčkou. Při jeho přípravě radí přimíchat do těsta z cukru, mouky, mléka, smetany a vajec na ochucení směs nastrouhané kůry z pomeranče a citrónu, kandované kůry citrusů, sušeného ovoce s opraženými mandlemi. Vše dobře promíchat a namačkat do kuželové velké pusinkové formy. Formu přikryt dvojitým alobalem a převázat nití a vložit do pařáku a v páře pomalu vařit dvě hodiny, . . . skoro jako pudink.
Suroviny:
1 kostka kvasnic (42 g)125 g cukru125 ml vlažného mléka500 g polohrubé mouky4 žloutky1 lžíce vanilkového cukrustrouhaná kůra jednoho citrónu1/2 lžičky soli100 g rozinek125 g změklého másla100 g citronátu a 50 g oranžátu (můžeme nahradit kandovaným citrusovým ovocem)50 g sekaných mandlí
Pomůcky: speciální kuželová forma nebo kastrol o obsahu 1,4 litru, případně mafinkové formičky
Postup přípravy:Kvasnice rozdrobíme spolu se lžičkou cukru rozpustíme v mléce necháme 15 minut přikryté vzejít.Mouku zaděláme s kvasnicovým mlékem, zbylým cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, solí a přidáme rozpuštěné máslo.Těsto hněteme dalších 5 minut a případně přidáme trochu mouky a ponecháme 30 minut kynout na teplém místě.Rozinky opereme horkou vodou osušíme a spolu s citronátem a oranžátem a mandlemi zapracujeme do těsta.Necháme dalších 20 minut kynout, mezitím formu vyložíme papírem na pečení nebo ji vymažeme máslem.Do formy vložíme těsto necháme ještě jednou 10 minut vykynout a troubu mezitím vyhřejeme na 200°C.Povrch těsta potřeme rozpuštěným máslem a ostrým nožem ho nahoře nařízneme do tvaru kříže. a pečeme na spodní příčce 1,5 hodiny
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME