Panettone - italská specialita
(Annette Wolterová: "Koláče a dorty", strana 58, vydal Fortuna Print, rok neuveden, italská kuchyně)
Panettone - je italský tradiční, původně jen typický vánoční moučník, připomíná druh velmi jemné bábovky typického kuželovitého tvaru, plněný kandovaným ovocem, rozinkami, mandlemi aj. Dela Smith doporučovala v jednom ze svých televizních pořadů využít tuto směs jako náhradu za anglický tradiční vánoční pudink, politý anglickou tradiční punčovou omáčkou. Při jeho přípravě radí přimíchat do těsta z cukru, mouky, mléka, smetany a vajec na ochucení směs nastrouhané kůry z pomeranče a citrónu, kandované kůry citrusů, sušeného ovoce s opraženými mandlemi. Vše dobře promíchat a namačkat do kuželové velké pusinkové formy. Formu přikryt dvojitým alobalem a převázat nití a vložit do pařáku a v páře pomalu vařit dvě hodiny, . . . skoro jako pudink.
Suroviny:
Panettone
  • 1 kostka kvasnic (42 g)
  • 125 g cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • strouhaná kůra jednoho citrónu
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g rozinek
  • 125 g změklého másla
  • 100 g citronátu a 50 g oranžátu (můžeme nahradit kandovaným citrusovým ovocem)
  • 50 g sekaných mandlí

    Pomůcky: speciální kuželová forma nebo kastrol o obsahu 1,4 litru, případně mafinkové formičky

    Postup přípravy:
  • Kvasnice rozdrobíme spolu se lžičkou cukru rozpustíme v mléce necháme 15 minut přikryté vzejít.
  • Mouku zaděláme s kvasnicovým mlékem, zbylým cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, solí a přidáme rozpuštěné máslo.
  • Těsto hněteme dalších 5 minut a případně přidáme trochu mouky a ponecháme 30 minut kynout na teplém místě.
  • Rozinky opereme horkou vodou osušíme a spolu s citronátem a oranžátem a mandlemi zapracujeme do těsta.
  • Necháme dalších 20 minut kynout, mezitím formu vyložíme papírem na pečení nebo ji vymažeme máslem.
  • Do formy vložíme těsto necháme ještě jednou 10 minut vykynout a troubu mezitím vyhřejeme na 200°C.
  • Povrch těsta potřeme rozpuštěným máslem a ostrým nožem ho nahoře nařízneme do tvaru kříže. a pečeme na spodní příčce 1,5 hodiny

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]